Επίδειξη ισχύος από τον Πούτιν: Κάνει τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση

Επίδειξη ισχύος από τον Πούτιν: Κάνει τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση
Σε εξέλιξη η άσκηση Vostok 2018 AP

Ως μήνυμα με πολλούς αποδέκτες εκτιμάται η απόφαση του Ρώσου προέδρου για την μεγαλειώδη στρατιωτική άσκηση που θυμίζει κάτι από τα περασμένα μεγαλεία της ΕΣΣΔ.

Πρόκειται για τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν γίνει στη ρωσική επικράτεια από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Σύμφωνα μάλιστα με την κρατική τηλεόραση, το μέγεθος των δυνάμεων και η έκταση των επιχειρήσεων μπορεί να παρομοιαστεί μόνο με τις μεγάλες μάχες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η άσκηση Vostok 2018 (Ανατολή 2018) πραγματοποιείται με κάθε μεγαλοπρέπεια στην Ανατολική Σιβηρία έως τις 15 Σεπτεμβρίου με την συμμετοχή 300.000 στρατιωτών και εφέδρων.

Στο πλευρό των Ρώσων επιχειρούν πρόσθετα περί τους 3.200 στρατιώτες από την Κίνα, καθώς επίσης και δυνάμεις από την Μογγολία.

Σε επίπεδο μη έμψυχου δυναμικού, οι αριθμοί είναι εξίσου εντυπωσιακοί: Πάνω από 1.000 ιπτάμενα μέσα (αεροπλάνα, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα, κλπ), 36.000 τεθωρακισμένα κάθε είδους και το σύνολο των πολεμικών πλοίων της Ρωσίας από τις βάσεις του Ειρηνικού και της Βόρειας Θάλασσας.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει ανησυχήσει τη Δύση αναφορικά με τη συγκεκριμένη άσκηση, είναι η σύμπραξη ρωσικών και κινεζικών δυνάμεων στο ίδιο πεδίο μάχης. 

Τα γυμνάσια πραγματοποιούνται την ίδια περίοδο με τη διεξαγωγή ενός περιφερειακού Οικονομικού Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε και συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας των δύο χωρών. Διόλου τυχαία δεν ήταν άλλωστε και η ρήση του Βλάντιμιρ Πούτιν προς τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινμπιγκ “μας ενώνει μια κοινή σχέση εμπιστοσύνης σε επίπεδο πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας”.

Σημειώνεται ότι η Μόσχα έχει προγραμματίσει μία ακόμη μεγάλη άσκηση προς τα τέλη του έτους, αυτή τη φορά με τη σύμπραξη δυνάμεων από τη Λευκορωσία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα