Επικοινωνία Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου για τα σιτηρά και τα F-16

Επικοινωνία Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου για τα σιτηρά και τα F-16
Οι Άντονι Μπλίνκεν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου 2022 Eduardo Munoz/ap

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις πρωτοβουλίες της Άγκυρας να διασφαλίσει ότι η συμφωνία για τα σιτηρά θα συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά. Συζητήθηκε επίσης η ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι δυο υπουργοί συζήτησαν τη συμφωνία για τα σιτηρά και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μετέφερε τις ευχαριστίες του για την επαναλειτουργία του διαδρόμου σιτηρών ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών της Τουρκίας.

Κατά την μεταξύ τους επικοινωνία, ο κ. Τσαβούσογλου ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας να διασφαλίσει ότι η συμφωνία για τα σιτηρά θα συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου συζητήθηκε επίσης η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ο εκσυγχρονισμός των F-16, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

ΟΗΕ: “Χαιρετίζει” την επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία για τα σιτηρά

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε “θερμά” την επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, ανέφερε ο εκπρόσωπός του σε ανακοίνωση.

Ο γενικός γραμματέας “συνεχίζει τις προσπάθειές του μαζί με όλους τους παράγοντες για την ανανέωση και την πλήρη εφαρμογή της Πρωτοβουλίας (της Μαύρης Θάλασσας, η οποία λήγει στις 19 Νοεμβρίου) και είναι επίσης προσηλωμένος στην άρση των εναπομεινάντων εμποδίων στις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων”, πρόσθεσε ο Στεφάν Ντουζαρίτς.

Πούτιν: “Μπορεί να αποχωρήσουμε ξανά από τη συμφωνία για τα σιτηρά” – Κανονικά οι αποστολές προς Τουρκία”

Η Μόσχα επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αποχωρήσει ξανά από τη συμφωνία για μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αλλά αν το πράξει, δεν θα εμποδίσει τις αποστολές σιτηρών από την Ουκρανία στην Τουρκία, δήλωσε την Τετάρτη (02/11) ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά ότι, σε αντάλλαγμα για την επιστροφή της στη συμφωνία, η Ρωσία ζήτησε εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα εξαπολύει επιθέσεις από τμήματα της Μαύρης Θάλασσας που καλύπτονται από τη συμφωνία.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα επαναλάβει τη συμμετοχή της στη διεθνή συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας (Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας)

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία το Σαββατοκύριακο, λέγοντας πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων που διαπλέουν τη Μαύρη Θάλασσα εξαιτίας μιας επίθεσης στο στόλο της εκεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα