Επιμένει ο Μακρόν: “Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι αναγκαία”

Επιμένει ο Μακρόν: “Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι αναγκαία”
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν 2023 Emannuel Dunand, Pool via AP

Παρά τη λαϊκή κατακραυγή ο Εμμανουέλ Μακρόν εξακολουθεί να στηρίζει απολύτως τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επιμένει παρά την γενική δυσαρέσκεια ότι η επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος πρέπει να εφαρμοσθεί «πριν από το τέλος του έτους» και δηλώνει έτοιμος «να επωμισθεί την αντιδημοφιλία του».

Κατά την διάρκεια 35λεπτης συνέντευξής του στα τηλεοπτικά δίκτυα TF1 και France2, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την λύπη του για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να πείσει τον γαλλικό λαό για την ανάγκη αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Δήλωσε ωστόσο ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια ήταν «αναγκαία» και ότι οι εναλλακτικές λύσεις ήταν η μείωση των συντάξεων ή η αύξηση των παρακρατήσεων ή η αύξηση της φορολογίας ή, τέλος, η αύξηση του κρατικού χρέους. «Η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία, όχι γιατί αυτό αρέσει σε μένα, θα ήθελα να μην την κάνω, αλλά για τον λόγο αυτό δεσμεύθηκα να την κάνω», σημείωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την λύπη του για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να πείσει τον γαλλικό λαό για την ανάγκη αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Δήλωσε ωστόσο ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια ήταν αναγκαία και ότι οι εναλλακτικές λύσεις ήταν η μείωση των συντάξεων ή η αύξηση των παρακρατήσεων ή η αύξηση της φορολογίας ή, τέλος, η αύξηση του κρατικού χρέους.

«Εγώ δεν επιδιώκω την επανεκλογή μου (…), αλλά ανάμεσα στις βραχυπρόθεσμες δημοσκοπήσεις και το γενικό συμφέρον της χώρας, επιλέγω το γενικό συμφέρον της χώρας», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας προσθέτοντας ότι «αν πρέπει να επωμισθώ σήμερα την αντιδημοφιλία, θα την επωμισθώ».

Αλλά «δεν υπάρχουν 36 λύσεις» εκτός της παράτασης του χρόνου εργασίας, είπε επαναλαμβάνοντας ότι η μεταρρύθμιση πρέπει «να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους», «ώστε τα πράγματα να παραμείνουν σε τάξη».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησής του, διάλυσης του κοινοβουλίου ή δημοψηφίσματος επανέλαβε ότι η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν «έχει την εμπιστοσύνη του στην ηγεσία αυτής της κυβερνητικής ομάδας», απευθύνοντας έκκληση για την «διεύρυνση της (κυβερνητικής) πλειοψηφίας».

Ο Εμάνουελ Μακρόν καταδίκασε εξάλλου τα κρούσματα βίας των τελευταίων ημερών, ενώ καταλόγισε στα συνδικάτα ότι δεν επεδίωξαν ούτε τον διάλογο ούτε τους συμβιβασμούς με την κυβέρνηση. Δήλωσε ωστόσο διατεθειμένος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε επίσης τον «κυνισμό» ορισμένων μεγάλων εταιρειών που έχουν καταγράψει σημαντικά κατ’ εξαίρεσιν κέρδη που τους επιτρέπουν να επαναγοράσουν τις δικές τους μετοχές στο χρηματιστήριο και τους ζήτησε μία «κατ’ εξαίρεσιν συμβολή» ώστε «οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να επωφεληθούν» από τα χρήματα αυτά. Πρόσθεσε δε ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση θα επεξεργασθεί μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν προτάσεις σχετικές με τον τομέα της μετανάστευσης, της αναμόρφωσης της γαλλικής βιομηχανίας, του εκσυγχρονισμού της υγείας και της παιδείας καθώς επίσης και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Μακρον επισήμανε ότι πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις είναι οδυνηρές και ότι αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές αντιδράσεις, καταλήγοντας ωστόσο ότι είναι απολύτως αναγκαίες και γι’ αυτό είναι αποφασισμένος να τις προωθήσει.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα