Επιστροφή στα θρανία αλλά όχι για όλους

Επιστροφή στα θρανία αλλά όχι για όλους

Τα παιδιά σε όλο τον κόσμο έχουν δικαίωμα σε μια δωρεάν, χωρίς διακρίσεις παιδεία και ένα σχολείο που να τα κάνει να νιώθουν ασφαλή.

Το κουδούνι χτύπησε για χιλιάδες μικρούς και μεγάλους μαθητές στην Ελλάδα με τη φετινή σχολική χρονιά να έχει μεγαλύτερες προκλήσεις εξαιτίας της πανδημίας. Παιδιά και δάσκαλοι επέστρεψαν στα θρανία με την πρώτη μέρα να θυμίζει λίγα από αντίστοιχες άλλων χρόνων. Την ίδια στιγμή όμως εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν άκουσαν κανένα κουδούνι και η αιτία δεν ήταν ο Covid19 αλλά η φτώχεια.

Η φτώχεια που διαχρονικά είναι ο λόγος που τα παιδιά μένουν μακριά από την τάξη, μακριά από τη γνώση και σταδιακά μακριά από τη διεκδίκηση καλύτερων ευκαιριών για τη ζωή τους. Και ενώ η εκπαίδευση αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, τα παιδιά των φτωχότερων ανθρώπων είναι μέχρι και πέντε φορές πιο πιθανό να μείνουν εκτός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Άλλες αιτίες που τα κρατούν μακριά από τη μόρφωση είναι οι συρράξεις, οι έκτακτες καταστάσεις όπως σεισμοί και ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και το ίδιο το φύλο των παιδιών καθώς τα κορίτσια έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον εμπόδια.

Σύμφωνα με την ActionAid, η εκπαίδευση είναι βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση της φτώχειας και της αδικίας. Είναι το όχημα με το οποίο τα παιδιά και οι νέοι που μεγαλώνουν σε φτωχές κοινότητες ή που βρίσκονται αντιμέτωποι με διακρίσεις μπορούν να ξεκινήσουν τη ζωή τους με εφόδια, που τους φέρνουν σε μια πιο ισότιμη θέση σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που ζουν σε πιο πλούσιες κοινότητες.

 

Η οργάνωση έχοντας την εκπαίδευση παιδιών και νέων στην κορυφή της δράσης της σε όλο τον κόσμο, υπερασπίζεται το δικαίωμά τους στην μόρφωση με προγράμματα τυπικής αλλά και άτυπης εκπαίδευσης. Το 2019 κατάφερε 923 παιδιά από το Νεπάλ να φοιτούν πλέον σε ανακαινισμένα και ασφαλή κτίρια ενώ σε μία από τις κοινότητες δράσης της στη Σενεγάλη 842 μαθητές να έχουν καινούργιες τουαλέτες στο σχολείο τους. Στην Τανζανία και την κοινότητα Τσαμγουίνο 402 μαθητές δεν στριμώχνονται πλέον για να κάνουν μάθημα, αφού έχουν καινούργιες τάξεις και στη Στη Σιέρα Λεόνε, 175 παιδιά στην κοινότητα Μπο δεν αρρωσταίνουν πια από μολυσμένο νερό, αφού το σχολείο τους έχει πλέον αντλία νερού με βρύση.

Τα παιδιά σε όλο τον κόσμο έχουν δικαίωμα σε μια δωρεάν, χωρίς διακρίσεις παιδεία και ένα σχολείο που να τα κάνει να νιώθουν ασφαλή προσφέροντάς τους όλα τα απαραίτητα εργαλεία. Όπως αναφέρεται και στον τέταρτο από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης τα παιδιά όπου και αν βρίσκονται πρέπει να απολαμβάνουν ελεύθερη, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση. Μέχρι όμως το κουδούνι του σχολείου να ακουστεί απ’ όλα τα παιδιά ο αγώνας για το δικαίωμα στην εκπαίδευση συνεχίζεται.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα και να υποστηρίξετε τη δράση της ActionAid εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα