Έργατης Τσέρνομπιλ: "Πώς σώθηκα από τον αργό θάνατο"

Έργατης Τσέρνομπιλ: "Πώς σώθηκα από τον αργό θάνατο"
Άποψη από το κατεστραμένο κέντρο ελέγχου του Τσέρνομπιλ COPYRIGHT 2011 THE ASSOCIATED PRESS. ALL RIGHTS RESERVED/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO,

Ο Βίκτορ Ίβκιν είναι ένας από τους τελευταίους εν ζωή εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου του Τσέρνομπιλ. Η μαρτυρία του για όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ της απόλυτης καταστροφής, σοκάρει μέχρι σήμερα.

Σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια, μια έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα νο.4 στο πυρηνικό εργοστάσιο Τσέρνομπιλ της ουκρανικής πόλης Πρίπιατ, γινόταν η αφορμή ώστε ο φόβος της πυρηνικής απειλής να αγκαλιάσει ξανά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Σήμερα, το ατύχημα του Τσέρνομπιλ μαζί με εκείνο του ιαπωνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα θεωρούνται τόσο σε έκταση όσο και σε απώλειες ζωών, οι μεγαλύτερες τραγωδίες από τη στιγμή που ο άνθρωπος επίχειρησε να κάνει "όπλο" του την πυρηνική ενέργεια.

Ο Βίκτορ Ίβκιν εργαζόταν στο Τσέρνομπιλ όταν συνέβη η έκρηξη. Ήταν εκεί και ως μέλος της πρώτης ομάδας εργατών που κλήθηκαν να καθαρίσουν τους χώρους του εργοστασίου από πυρηνικά υλικά. Η μαρτυρία του πριν 2 χρόνια στο Bloomberg, προκαλεί δέος μέχρι σήμερα.

"Ήμουν στο κέντρο ελέγχου και θυμάμαι πως κάναμε κάποιες εργασίες για τη σταθεροποίηση εσωτερικών μηχανισμών. Στη συνέχεια πήγα να αναφερθώ στον υπεύθυνο βάρδιας μου. Στις 01:23 έγινε η έκρηξη. Ακούσαμε ένα συριστικό, σχεδόν υπόκωφο βουητό. Στη συνέχεια οι δομές των πυρηνικών άρχισαν να σείονται. Προσπαθήσαμε να ενεργοποιήσουμε την εφεδρική γεννήτρια. Τα 45' που χρειάστηκαν γι' αυτή την κίνηση, έμοιαζαν με αιωνιότητα".

Έργατης Τσέρνομπιλ:
Μηχανικός επιθεωρεί το κατεστραμένο κέντρο ελέγχου του Τσέρνομπιλ 1986/ ASSOCIATED PRESS

Ο Ίβκιν περιέγραψε την πρώτη φορά που διαπίστωσε ότι το σώμα του είχε γεμίσει πληγές από τα ραδιενεργά υλικά, αλλά και τι ήταν αυτό που τον έσωσε από μια θανατηφόρα μόλυνση

"Ύστερα πήγα σπίτι μου. Κάθησα να ξεκουραστώ και να κάνω ένα μπάνιο. Τότε είδα τι είχε συμβεί. Έμεινα στο μπάνιο παραπάνω από μισή ώρα. Πριν φάω πρωινό ήπια αρκετή βότκα για να ηρεμήσω. Τελικά, όπως είπαν οι γιατροί αυτό με έσωσε από το να περάσει η μόλυνση των χημικών στο στόμάχι μου".

Στη συνέχεια, ο Βίκτορ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Μόσχας με προχωρημένη μόλυνση σε εσωτερικά όργανα του σώματος του. Όταν ανάρρωσε, επέστρεψε στο Τσέρνομπιλ ώστε να βοηθήσει στην εκκαθάριση του εργοστασίου από χημικά υλικά.

"Μετέφεραν εκατοντάδες άτομα με αεροπλάνα από το αερόδρόμιο του Μπόρισπολ στη Μόσχα κι από εκεί στα νοσοκομεία. Τα αεροπλάνα τα θάψανε μετά" λέει ο Βίκτορ και συμπληρώνει για το πώς η εργασία του εκκαθαριστή μεταφέρθηκε στην μικρή οθόνη μέσω της σειράς 'Chernobyl' του HBO: "Την είδα την τηλεοπτική σειρά και έρχω παράπονοα από το πως απεικονίστηκε η ζωή μας. Το ξέρω ότι το κάνανε έτσι για να "λερώσουν" τα έργα της Σοβιετικής Ένωσης. Καταλαβαίνω πως ήταν μυθοπλασία, όμως ήταν πολύ ντροπιαστικός ο τρόπος που μας έδειξαν στην τηλεόραση".

"Μακάρι ο κόσμος να έδειχνε λίγη περισσότερη κατανόηση για εμάς, να μην ήταν τόσο σκληρός μαζί μας. Γιατί εμείς δουλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις για να συνεχίσει να υπάρχει ζωή, μετά από αυτή την τραγωδία".

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσέρνομπιλ, Ουκρανία
SHARE:

24Media Network