Ερντογάν: Δεν υποκύπτω σε απειλές και εκβιασμούς

Ερντογάν: Δεν υποκύπτω σε απειλές και εκβιασμούς
O Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. AP

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει η "πειρατική νοοτροπία" διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος. Η ΕΕ "να μην αφεθεί να χειραγωγηθεί από Ελλάδα και Κύπρο" είπε ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να βρεθεί μια «φόρμουλα επωφελής για όλους» για τη διευθέτηση των διενέξεων στην ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς πλησιάζει η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής, στη διάρκεια της οποίας θα βρεθεί στο τραπέζι το ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας.

«Καλώ όλες τις γειτονικές και τις παρόχθιες χώρες της Μεσογείου, ιδιαίτερα την Ελλάδα, να μην βλέπουν αυτό το ζήτημα σαν ένα παιγνίδι μηδενικού αθροίσματος (σ.σ.: όπου το κέρδος του ενός είναι ίσο με τη ζημιά του άλλου)», δήλωσε ο Ερντογάν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Είμαι πεπεισμένος πως μια φόρμουλα επωφελής για όλους, η οποία να διαφυλάσσει τα δικαιώματα κάθε μέρους, μπορεί να βρεθεί», πρόσθεσε.

Ο ίδιος υποστήριξε ωστόσο πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει η «πειρατική νοοτροπία», την οποία επιδεικνύουν, όπως είπε, άλλες χώρες, να την περιορίσει σε μια στενή λωρίδα υδάτων. «Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές και εκβιασμό… Δεν θα επιτρέψουμε ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό», δήλωσε.

Οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου. Η ΕΕ καταδίκασε την Παρασκευή τη συνέχιση «μονομερών ενεργειών» και της «εχθρικής ρητορικής» εκ μέρους της Τουρκίας, ωστόσο παραμένει στο στάδιο αυτό διαιρεμένη όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα τιμωρήσει αυτές τις συμπεριφορές.

«Ζητούμε από τους συνομιλητές μας να μην αγνοήσουν το χέρι που τείνει η Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στην πρότασή του να οργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη για τη διευθέτηση των διενέξεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο τούρκος πρόεδρος κάλεσε επίσης την ΕΕ «να μην αφεθεί να χειραγωγηθεί από την Ελλάδα και τους Ελληνοκυπρίους», που πιέζουν για κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Τι συζητούν οι υπουργοί Εξωτερικών

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν σήμερα Δευτέρα το κατά πόσον θεωρούν επιβεβλημένο να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εξαιτίας των ενεργειών της στην ανατολική Μεσόγειο, προτού οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της να αποφασίσουν, αργότερα μέσα στην εβδομάδα, εάν θα κάνουν πράξη την απειλή τους να προχωρήσουν στη λήψη τιμωρητικών μέτρων.

Η κίνηση της Τουρκίας στα τέλη Νοεμβρίου να ελλιμενίσει σκάφος σεισμικής έρευνας αποκλιμάκωσε κατά τι την ένταση, όμως αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι η στάση της Άγκυρας ευρύτερα, σε διάφορα ζητήματα — ως προς τις κρίσεις στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράκ, ως προς τον κυβερνητικό αυταρχισμό στο εσωτερικό — έχουν σκληρύνει τις ευρωπαϊκές θέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει τη συνέχιση των ερευνητικών δραστηριοτήτων τουρκικών πλοίων στα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου, που η Αθήνα τονίζει ότι καθιστούν αδύνατη την έναρξη επίσημων συνομιλιών με την Άγκυρα για τις διαφωνίες των δύο πλευρών.

Η χώρα που κρατάει το κλειδί ως προς την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι η Γερμανία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο. Το Βερολίνο ήλπιζε ότι θα μεσολαβούσε μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, αλλά οργίστηκε όταν η Τουρκία ξανάρχισε την εξερεύνηση για κοιτάσματα αερίου στα ανοικτά της Κύπρου τον Οκτώβριο, έπειτα από σύντομη παύση.

Η Γαλλία και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιχειρηματολογούν ότι είναι ώρα να τιμωρηθεί η Τουρκία, μέλος του NATO και στη θεωρία κράτος υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ, που οι Βρυξέλλες θεωρούν πως χρησιμοποιεί τη διένεξη όσον αφορά τα κοιτάσματα αερίου για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας απορρίπτει τη σεναριολογία περί επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή δεν θα ήταν εποικοδομητική.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε να επιβληθούν κυρώσεις την 26η Νοεμβρίου. Η επιστροφή του Ορούτς Ρέις στο λιμάνι και η πρόσκληση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους Ευρωπαίους για διάλογο μπορεί ωστόσο να θεωρηθεί πως δίνουν στην ΕΕ λόγους να μην προχωρήσει, προς το παρόν.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

«Οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι» αλλά η επιβολή τους «δεν είναι αυτόματη», εξήγησε ο ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα