Ερντογάν: Προκλητικό προεκλογικό σποτ εμφανίζει ως τουρκικά τα νησιά βορείου Αιγαίου και τη δυτ. Θράκη

Ερντογάν: Προκλητικό προεκλογικό σποτ εμφανίζει ως τουρκικά τα νησιά βορείου Αιγαίου και τη δυτ. Θράκη
twitter/@Akparti

Με κόκκινο χρώμα έβαψε κομμάτι του ελληνικού χάρτη για χάρη προεκλογικού σποτ το κόμμα του Ερντογάν με αφορμή την "Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας και Ημέρα Παιδιού".

Αντιδράσεις προκαλεί το νέο σποτ του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που υιοθετεί το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου ως κεντρικό προεκλογικό αφήγημα.

Στο τηλεοπτικό σποτ που δημοσιοποίησε το AKP στα social media, εμφανίζεται μεγάλο μέρος των Ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της δυτικής Θράκης με την τουρκική σημαία.

Συγκεκριμένα, τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως αλλά και η δυτική Θράκη, εμφανίζονται κάτω από την τουρκική ημισέληνο η οποία καλύπτει τον χάρτη με αφορμή την «Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας και Ημέρα Παιδιού» που αποτελεί εθνική γιορτή για την Τουρκία.

Η συγκεκριμένη επέτειος καθιερώθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ καθώς στις 23η Απριλίου 1920 ιδρύθηκε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση που αποτελεί σύμβολο της εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας και η οποία αφιερώθηκε από τον Τούρκο ηγέτη στα παιδιά.

Τσαβούσογλου: “Υπάρχουν νησιά που το καθεστώς τους είναι αδιευκρίνιστο”

Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο εμπρηστικό κλίμα κινήθηκε χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του υποστήριξε ότι υπάρχουν νησίδες και βράχοι που το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς δεν ορίζεται «ξεκάθαρα» από τις συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947. «Εμείς δικαίως λέμε ότι είναι δικά μας και η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, έτσι προκαλείται ένταση» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σε άλλο σημείο είπε πως υπάρχουν προβλήματα που δεν λύθηκαν επί χρόνια και όσο δεν λύνονται αυτά θα σημειώνονται εντάσεις ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν είναι συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο να διεκδικεί η Ελλάδα 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από τα 6 μίλα χωρικών υδάτων και, όπως είπε, όταν τα τουρκικά αεροσκάφη μπαίνουν σε εκείνα τα τέσσερα μίλια, «τα οποία ισχυρίζονται ότι είναι δικά τους αλλά δεν είναι», τότε αρχίζουν να λένε ότι κάνουμε παραβιάσεις.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

«Οι θέσεις μας είναι γνωστές. Η διαφορά μας είναι μία. Δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.

Το σχόλιο αυτό έρχεται μετά την προκλητική τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες που δικαίως λέμε πως είναι δικές μας» θέτοντας ευθέως θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα