Εσένα τι θα σε έκανε να ταξιδέψεις στην άλλη άκρη του κόσμου;

Εσένα τι θα σε έκανε να ταξιδέψεις στην άλλη άκρη του κόσμου;
Photo copyrighted - All rights reserved

Θα φεύγατε ποτέ από το σπίτι σας για να ταξιδέψετε στα πιο απομακρυσμένα και φτωχά μέρη του πλανήτη μας με σκοπό να συναντήσετε κάποιον που δεν έχετε γνωρίσει ποτέ από κοντά;

Γνωριμία με πολιτισμούς μακρινούς, μία συναυλία, διακοπές σε μέρη εξωτικά, είναι μερικοί καλοί λόγοι για να φτιάξετε βαλίτσα και να μπείτε μέσα σε ένα αεροπλάνο, αφήνοντας πίσω σπίτι, φίλους και δουλειά. Θα φεύγατε όμως ποτέ από το σπίτι σας για να ταξιδέψετε στα πιο απομακρυσμένα και φτωχά μέρη του πλανήτη μας με σκοπό να συναντήσετε κάποιον που δεν έχετε γνωρίσει ποτέ από κοντά; Αν η απάντηση είναι όχι, τότε οι τρεις γυναίκες που ακολουθούν ίσως σας κάνουν να αλλάξετε γνώμη.

Κοινό στοιχείο των πρωταγωνιστών, ότι ταξίδεψαν πολύ μακριά για να συναντήσουν ένα παιδί που γνώριζαν μόνο από γράμματα και φωτογραφίες. Δεύτερο κοινό τους στοιχείο, ότι είναι Ανάδοχοι Παιδιού της ActionAid Ελλάς. Ως Ανάδοχοι Παιδιού, συνδέονται με ένα παιδί από τις φτωχότερες κοινότητες του κόσμου, επικοινωνώντας με γράμματα και φωτογραφίες και «χτίζοντας» με αυτόν τον τρόπο μία πολύ ιδιαίτερη σχέση. Ταυτόχρονα η συνδρομή που προσφέρουν στηρίζει έργα και προγράμματα στις κοινότητές τους.

Η Μελίτα Πιτσούλη, ταξίδεψε στη Σιέρα Λεόνε συμμετέχοντας σε ταξίδι αλληλεγγύης της οργάνωσης. Πήγε να γνωρίσει την Isha, το Ανάδοχο Παιδί της, με το οποίο αντάλλασσε γράμματα και φωτογραφίες επί τρία χρόνια.

Η Μελίτα Πιτσούλη στη Σιέρα Λεόνε μαζί με την Isha

«Μόλις φτάσαμε στο Freetown, με γνώρισε αμέσως και έτρεξε στην αγκαλιά μου. Η στιγμή αυτή ήταν μοναδική, συγκλονιστική δεν περιγράφονται τα συναισθήματα με λόγια, δεν απεικονίζονται σε φωτογραφίες και βίντεο. Ήμασταν για αρκετή ώρα αγκαλιασμένες, κλαίγοντας από χαρά, συγκινημένη τόσο εγώ όσο και η μητέρα της που τη συνόδευε για τη συνάντηση μας. Είχαμε αρκετή ώρα για να συζητήσουμε, ευτυχώς μιλούσε λίγα Αγγλικά και την γλώσσα της καρδιάς. Kουβεντιάσαμε αρκετά για τη ζωή της και τα όνειρα της. Με παρακάλεσε εάν μπορέσω κάποια στιγμή να ξαναπάω, να μην τη ξεχάσω και να φροντίσω να της γράφω ένα γράμμα κάθε μήνα. Όπως μου είπε όταν λαμβάνει τα γράμματα μου παίρνει δύναμη να συνεχίσει να προσπαθεί να είναι καλύτερη στο σχολείο».

Η Κωνσταντίνα Λιβανού βρέθηκε με την ActionAid στη Ρουάντα. Εκεί συνάντησε τον μικρό Theogene, του οποίου την κοινότητα υποστηρίζει μέσω της Αναδοχή Παιδιού.

H Κωνσταντίνα Λιβανού κρατά στην αγκαλιά της τον Theogene

«Η συνάντηση με τον Theogene, έγινε σ’ ένα νηπιαγωγείο που στηρίζεται από την ΑctionAid και ήρθε μαζί με τους γονείς και τα δύο μικρότερα αδερφάκια του. Μου έδωσε ένα μπουκέτο λουλούδια από τον κήπο του σπιτιού του κι ένα πολύχρωμο μπαλάκι από κλωστές που είχε φτιάξει μόνος του. Οι γονείς του μου έδωσαν από μία σφιχτή αγκαλιά ο καθένας και κάθε αγωνία εξαφανίστηκε από μέσα μου. Αυτή η μέρα έχει μείνει στο μυαλό μου γεμάτη με χαρά και συγκίνηση και ανυπομονώ για την επόμενη φορά που θα τους δω, στην πρόσκληση που αποδέχτηκα, στο σπίτι τους!»

Η Αναστασία Κούγκλη, ήταν στο ίδιο ταξίδι με την Μελίτα στη Σιέρα Λεόνε. Εκείνη την περίμενε ο 11χρονος τότε Idrissa. «Φτάνοντας στην κοινότητα του μικρού, μια μικρόσωμη γυναίκα με πλησιάζει και μου μιλά. Στα χέρια της κρατάει χαρτιά. Είναι φωτογραφίες. Τις κοιτάζω και βλέπω τον εαυτό μου, τα παιδιά μου, τη χώρα μου…. Με ρωτά: «Εσύ δεν είσαι;» και τα μάτια της λάμπουν. «Ναι!» της λέω και αγκαλιαζόμαστε. Είναι η μαμά του «παιδιού μου»! Κάπου πίσω της, μισοκρυμμένος, στέκεται ντροπαλός ο 11χρονος Idrissa μου. Φοράει τη σχολική του ποδιά. Με κοιτάζει διερευνητικά, με ματάκια που λάμπουν και μισογελούν. Τον αγκαλιάζω και τα δάκρυα κυλούν μόνα τους… Για λίγο όμως, μετά τη θέση τους παίρνουν τα χαμόγελα.

Η Αναστασία Κούγκλη αγκαλιά με τον Idrissa

Για όλη την υπόλοιπη μέρα ό,τι κάνουμε το κάνουμε παρέα. Δε μιλάμε πολύ, αλλά με κρατάει απ’ το χέρι και δεν το αφήνει καθόλου. Η μητέρα του μας ακολουθεί χαμογελαστά. Δεν το πιστεύω ότι βρίσκομαι μαζί του, στον τόπο του, ότι του έχω αποδείξει πως υπάρχω, πως δεν είμαι απλά ένα πρόσωπο πάνω σε μια φωτογραφία, και πως έκανα ένα τόσο μεγάλο ταξίδι για να τον δω έστω για μια μέρα…»

More info: Περισσότεροι από 90.000 Έλληνες και Κύπριοι έχουν στηρίξει το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού, με το οποίο η ActionAid αντιμετωπίζει την ακραία φτώχεια, την έλλειψη τροφής, νερού και εκπαίδευσης σε 45 χώρες και πάνω από 5.000 κοινότητες. Είναι ο τρόπος για να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων για πάντα. Η οικονομική εισφορά για συμμετοχή στο πρόγραμμα ανέρχεται στα 72 λεπτά την ημέρα και ο Ανάδοχος μπορεί να επισκεφθεί την κοινότητα του παιδιού μετά από συνεννόηση με το ελληνικό γραφείο.

( Κεντρική Φωτογραφία: Στο αεροπλάνο για τη Ρουάντα , Credits: Παναγιώτης Τσαπέπας/ ActionAid)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα