Έτοιμη η διεθνής κοινότητα να οπλίσει τη Λιβύη κατά του ISIS

Έτοιμη η διεθνής κοινότητα να οπλίσει τη Λιβύη κατά του ISIS

Προς άρση οδεύει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Εξοπλισμό και εκπαίδευση προσφέρει η διεθνής κοινότητα, προκειμένου η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της χώρας να πολεμήσει τον ISIS

Έτοιμες να προσφέρουν εξοπλισμό στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, προκειμένου να την βοηθήσουν να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσαν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες μετά από συνάντηση που είχαν την Δευτέρα στη Βιέννη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα στηρίξει τη Λιβύη στο αίτημά της για άρση του εμπάργκο όπλων που της έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ. Όπως τόνισε, το Ισλαμικό Κράτος είναι μια "νέα απειλή" στη χώρα και αποτελεί "επιτακτική ανάγκη" να αρθεί το εμπάργκο.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Λιβύης είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα είναι σε θέση να ελέγξει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αν το εμπάργκο δεν αρθεί.

Μετά από συνομιλίες με τους διεθνείς εταίρους, ο Κέρι δήλωσε: "Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι ο μοναδικός φορέας που μπορεί να ενοποιήσει τη χώρα". Ο Αμερικανός υπουργός υποστήριξε ότι ο οπλισμός της λιβυκής κυβέρνησης είναι μέρος μιας δέσμης μέτρων που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση, κατά την οποία αποφασίστηκε, επίσης, η επιτάχυνση της μη στρατιωτικής βοήθειας προς τη χώρα.Δήλωσε, επίσης, ότι στο πλαίσιο της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους, η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο των υπουργείων.

Σε μια κοινή δήλωση των χωρών που συμμετείχαν στη συνάντηση, τονίζεται ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στο ρόλο της Λιβύης ως ένα σημαντικό σημείο διέλευσης προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη.

"Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στα αιτήματα της λιβυκής κυβέρνησης για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό της προεδρικής φρουράς και των δυνάμεων ασφαλείας", επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν.

"Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να μας βοηθήσει. Δεν μιλάμε για διεθνή επέμβαση αλλά για διεθνή βοήθεια, εξοπλίζοντας τα στρατεύματά μας και εκπαιδεύοντας τους νέους μας", είπε ο πρωθυπουργός της λιβυκής κυβέρνησης, Φαγιέζ αλ Σαράτζ.

Πηγή: BBC

SHARE:

24Media Network