Έτοιμοι οι Ρώσοι να έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές

Έτοιμοι οι Ρώσοι να έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές

Θετικό το αποτέλεσμα της επίσκεψης του υπουργός Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στη Μόσχα.

«Το 2019 φιλοξενήσαμε στην Ελλάδα πάνω από 500.000 Ρώσους ταξιδιώτες και με το φετινό άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε κάθε Ρώσο τουρίστα που επιθυμεί να περάσει αξέχαστες, απολύτως ασφαλείς διακοπές στη χώρα μας», είπε ο Χάρης Θεοχάρης, συνοψίζοντας την παρουσία του στη Μόσχα, επισημαίνοντας ότι «από τη Ρωσία φεύγω μόνο με αισιόδοξα μηνύματα για την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας προς την Ελλάδα».

Κι είναι αλήθεια ότι η Ρωσία παίζει μεγάλο ρόλο στον τουρισμό της χώρας μας, ειδικά για τη Βόρειο Ελλάδα, αλλά και τα Ιόνια νησιά. Αλλωστε και η συμβολή του πρόσφατα εκλιπόντος από κορονοϊό, Μπόρις Μουζενίδη, στην ανάπτυξη του τουρισμού από τη Ρωσία και τις όμορες χώρες, ήταν πολύ μεγάλη.

Οι Ρώσοι επισκέπτες, ήταν ανέκαθεν τουρίστες υψηλού εισοδήματος, ξοδεύοντας αρκετά χρήματα στις διακοπές τους, κι αυτός είναι ένας λόγος που η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να τους έχει στα δικά της εδάφη κι όταν είχαν διαρραγεί οι σχέσεις των δύο χωρών, για πολιτικούς λόγους, είχε υποστεί τεράστια ζημιά.

Η Ελλάδα, επενδύσει πολύ στους Ρώσους τουρίστες, και τα τελευταία χρόνια βελτίωσε τις συνθήκες απόκτησης visa.

Με το 2020 να ανήκει στο παρελθόν, τουριστικά, το 2021, φαντάζει ως ευκαιρία η χώρα μας να κάνει το comeback και να επιστρέψει σε νούμερα, που αν είναι στο ήμισυ του 2019, αρχικά θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι.

Όπως τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης κατά τις τριήμερες συναντήσεις του στη Μόσχα, με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και τουριστικούς οργανισμούς, η Ελλάδα είναι έτοιμη για τις 14 Μαΐου, για το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού.

Συζητώντας με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας, αρμόδιο για θέματα τουρισμού, Dmitry Zverev, ο Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι «συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε, άμεσα, στην αμοιβαία αναγνώριση των συμβατικών, έγχαρτων βεβαιώσεων εμβολιασμού, καθώς και σε τεχνικές συζητήσεις για την αναγνώριση των ψηφιακών πιστοποιητικών. Πολύ σημαντικό όμως είναι επίσης το ότι καταλήξαμε σε συμφωνία για την από κοινού προσπάθεια και την υποβολή αιτήματος προς τις αντίστοιχες υγειονομικές επιτροπές Ρωσίας και Ελλάδας, για την επέκταση του προγράμματος πτήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες».

Στη Μόσχα ο Ελληνας υπουργός συναντήθηκε και με την επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Τουρισμού Zarina Valeriyevna Doguzova, καθώς και με εκπροσώπους των μεγαλύτερων tour operators της χώρας. Κοινή διαπίστωση όλων, όπως επισήμανε ο υπουργός, είναι «η ετοιμότητα της τουριστικής αγοράς της Ρωσίας για την έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα. Οι Ρώσοι τουρίστες έχουν ήδη επιλέξει τη χώρα μας ως προορισμό και το μόνο που απομένει είναι η επίσημη απελευθέρωση των μετακινήσεων».

Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής της TUI Russia, Taras Demura δήλωσε ότι «το 2021 θα μπορέσουμε να στείλουμε 300.000 τουρίστες σε ελληνικά θέρετρα. Προϋπόθεση γι’ αυτό, είναι Ρωσία και Ελλάδα να λάβουν όλες τις απαραίτητες αποφάσεις ώστε στις 14 Μαΐου να υπάρξει η επανέναρξη της εναέριας κυκλοφορίας μεταξύ των χωρών μας χωρίς περιορισμούς».

Επίσης, ο Taras Demura διαβεβαίωσε τον Χάρη Θεοχάρη ότι η TUI Russia θα ξεκινήσει πτήσεις τσάρτερ στην Κρήτη από τη Μόσχα και το Αικατερίνμπουργκ, καθώς και στην Κέρκυρα από τη Μόσχα, το Ροστόφ-να-Ντονού και το Καζάν. Επιπλέον, η TUI Russia είναι έτοιμη να προσφέρει στους τουρίστες ταξίδια με τακτικές πτήσεις στην Αθήνα, στα θέρετρα της Χαλκιδικής, της Πελοποννήσου, στα νησιά της Ζακύνθου και στη Σαντορίνη.

Μιλώντας στην εφημερίδα Izvestia, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι «όπως έχουμε ανακοινώσει, σκοπεύουμε να ανοίξουμε στις 14 Μαΐου. Αυτή είναι η ημερομηνία κατά την οποία θα αρθούν οι περισσότεροι περιορισμοί και το τελικό σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνονται δεκτοί ταξιδιώτες, π.χ. από τη Ρωσία, εάν διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε αρνητικό τεστ PCR. Θα διεξάγονται τεστ σε αεροδρόμια και όσοι επισκέπτες διαγιγνώσκονται θετικοί στην COVID-19, θα απομονώνονται. Καταργούμε σταδιακά τους περιορισμούς και ειδικά για τη Ρωσία, οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Στην Ελλάδα συμβουλευόμαστε την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, όπως κάνει αντιστοίχως και η Ρωσική κυβέρνηση. Επομένως, είναι νωρίς ακόμα να πούμε ότι η κατάργηση όλων των περιορισμών είναι δυνατή. Αυτό θα θέλαμε να κάνουμε, αλλά δεν είναι δεδομένο επί του παρόντος».

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «η Ελλάδα δεν ανέστειλε ποτέ τη διαδικασία χορήγησης ταξιδιωτικής βίζας σε Ρώσους τουρίστες».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα