Εξαπλώνονται στο Ιράν οι διαδηλώσεις – “Με όλη της την ισχύ” θα τις αντιμετωπίσει η αστυνομία

Εξαπλώνονται στο Ιράν οι διαδηλώσεις – “Με όλη της την ισχύ” θα τις αντιμετωπίσει η αστυνομία
Διαδηλώσεις στο Ιράν ap

Την καταστολή "με όλη της την ισχύ" των διαδηλώσεων που έχουν εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 46 πόλεις στο Ιράν προαναγγέλλει η αστυνομία στο Ιράν. Στους 60 ανέρχεται ο απολογισμός των νεκρών.

Η ηγεσία της αστυνομίας του Ιράν προειδοποίησε σήμερα ότι οι δυνάμεις της θα αντιταχθούν «με όλη τους την ισχύ» στους διαδηλωτές που διαδηλώνουν εδώ και 12 ημέρες για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.

«Σήμερα οι εχθροί της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και κάποιοι ταραχοποιοί προσπαθούν να διαταράξουν την τάξη και την ασφάλεια του έθνους χρησιμοποιώντας κάθε πρόφαση», ανακοίνωσε η διοίκηση της αστυνομίας.

«Το προσωπικό της αστυνομίας θα αντιταχθεί με όλη του την ισχύ στις συνωμοσίες των αντεπαναστατών και των εχθρικών στοιχείων και θα δράσουν αποφασιστικά εναντίον όσων διαταράσσουν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια παντού στη χώρα», συνέχισε η ανακοίνωση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

Οι διαμαρτυρίες έχουν εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 46 πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά στο Ιράν. Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι τουλάχιστον 41 διαδηλωτές και αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί από τις 17 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις.

ΟΗΕ: Καλεί το Ιράν να αποφύγει τη χρήση “περιττής ή δυσανάλογης βίας”

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε νωρίς την Τετάρτη το Ιράν να αποφύγει τη χρήση “περιττής ή δυσανάλογης βίας” εναντίον διαδηλωτών, καθώς οι ταραχές για τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας υπό αστυνομική κράτηση εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε μέσω εκπροσώπου του ότι οι αρχές θα πρέπει να διεξάγουν γρήγορα αμερόληπτη έρευνα για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, ο οποίος έχει προκαλέσει αναταραχές σε όλες τις επαρχίες του Ιράν και την πρωτεύουσα Τεχεράνη.

“Ανησυχούμε ολοένα και περισσότερο για τις αναφορές σχετικά με την αύξηση των θανάτων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που σχετίζονται με τις διαδηλώσεις”, ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρρίκ. “Υπογραμμίζουμε την ανάγκη για άμεση, αμερόληπτη και αποτελεσματική έρευνα σχετικά με τον θάνατο της κ. Μαχσά Αμινί, από μια ανεξάρτητη αρμόδια αρχή”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι Ιρανικές αρχές, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 14, ενώ περισσότεροι από 1.500 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, με έδρα τη Νέα Υόρκη, δήλωσε εν τω μεταξύ ότι κατέγραψε τις συλλήψεις τουλάχιστον 23 δημοσιογράφων καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών εντάθηκαν.

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε βράδυ μετά την 16η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία πέθανε η 22χρονη Αμινί, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Fars, περίπου 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί» από τις 16 Σεπτεμβρίου. Η αστυνομία έκανε λόγο για 10 νεκρούς στις τάξεις της, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτοί περιλαμβάνονται στους 60 θανάτους.

Εξάλλου οι ιρανικές αρχές επεσήμαναν ότι περισσότεροι από 1.200 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί έκτοτε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα