Φάρμακο για τη μυική ατροφία της σπονδυλικής στήλης στοιχίζει 1,95 εκατ. ευρώ ανά δόση

Φάρμακο για τη μυική ατροφία της σπονδυλικής στήλης στοιχίζει 1,95 εκατ. ευρώ ανά δόση
Φάρμακο στις ΗΠΑ AP

To Ζοlgensma, σκεύασμα που καταπολεμά μία από τις σοβαρές ασθένειες στον κόσμο κοστολογείται σχεδόν στα 2εκατ. ευρώ ανά δόση.

Η μυική ατροφία της σπονδυλικής στήλης είναι μία σπάνια γεννετική ασθένεια που μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη μετέπειτα ζωής των νεογέννητων ή ακόμη και να μειώσει το προσδόκιμο της ζωής τους στα δύο, μόνο, χρόνια.

Γι’ αυτήν την εξαιρετικά σπάνια αλλά και εξαιρετικά σοβαρή ασθένεια υπάρχει ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο, το Zolgensma της Novartis, για το οποίο όμως υπάρχει ένα πολύ σοβαρό εμπόδιο: Είναι πολύ ακριβό, στην πραγματικότητα φαίνεται ότι είναι το ακριβότερο φάρμακο στον κόσμο.

Το ισπανικό δημόσιο σύστημα υγείας έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ελβετική φαρμακευτική εταιρία έτσι ώστε να αρχίσει να χρησιμοποιεί το φάρμακο. Η τιμή εκκίνησης όμως είναι το 1,95εκ ευρώ ανά δόση! Καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για μία τιμή σχεδόν απαγορευτική για ένα δημόσιο σύστημα υγείας.

Οπως ενημερώνει η έγκυρη ισπανική εφημερίδα El Pais, το φάρμακο χορηγείται με μία και μόνο ενδοφλέβια ένεση με το οποίο εισάγεται το γονίδιο που λείπει (η έλλειψη προκαλεί την ασθένεια) που με τη σειρά του καταπολεμά τη σχετική ανεπάρκεια.

Για την εν λόγω ασθένεια, τα όπλα που έχει στη διάθεσή της η επιστήμη είναι φτωχά. Ακόμα και για το ίδιο το φάρμακο υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα. Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι όλα απαντηθούν επαρκώς, το κόστος παραμένει εξαιρετικά μεγάλο και με τη σειρά του βάζει το μεγάλο θέμα της επιβίωσης των δημόσιων συστημάτων υγείας και ασφαλίσεων σ’όλον τον κόσμο.

Ηδη, ας πούμε, το ισπανικό σύστημα δαπανά κάθε χρόνο τεράστια ποσά για φάρμακα όπως το Luxturna (για την απώλεια όρασης) το οποίο στοιχίζει 345000 ευρώ ανά δόση. Χωρίς όμως οι εταιρίες να αλλάξουν το σύστημα τιμολόγησής τους ορατή και βιώσιμη λύση στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα