Φαρμακοβιομηχανίες: “Τα εμβόλια θα φτάσουν, μοιράστε τα δίκαια”

Φαρμακοβιομηχανίες: “Τα εμβόλια θα φτάσουν, μοιράστε τα δίκαια”
Τεχνικοί ετοιμάζουν το εμβόλιο της Pfizer στο κέντρο εμβολιασμού του Σίδνει James Gourley/Pool Photo via AP

"Να εντείνει το υπεύθυνο μοίρασμα των εμβολίων" καλούν την διεθνή κοινότητα οι μεγαλύτερες ενώσεις φαρμακοβιομηχανίας, εκτιμώντας πως η παραγωγή θα αρκέσει για το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού

Οι μεγαλύτερες ενώσεις φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα “να εντείνει το υπεύθυνο μοίρασμα των δόσεων” εμβολίων κατά της covid-19 σε όλο τον κόσμο, εκτιμώντας ότι η παραγωγή θα αρκέσει “για να εμβολιαστεί όλος ο ενήλικος πληθυσμός παγκοσμίως” ως το τέλος του έτους.

“Αυτή τη στιγμή τα εμβόλια κατά της covid-19 δεν φτάνουν με δίκαιο τρόπο σε όλο τον πληθυσμό που έχει προτεραιότητα παγκοσμίως. Οι παρασκευαστές, οι κυβερνήσεις και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις πρέπει να συνεργαστούν για να λάβουν έκτακτα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή την ανισότητα”, εκτίμησαν σήμερα σε κοινή τους ανακοίνωση οι μεγαλύτερες ενώσεις φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ (IFPMA, PhRMA, EFPIA, ABPI, Vaccines Europe, BIO, ICBA).

Οι ενώσεις αυτές εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2021 μπορούν να παραχθούν 11 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, έναντι 2,2 δισεκατομμυρίων ως το τέλος Μαΐου, ένας αριθμός επαρκής “για να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος ενήλικος πληθυσμός”.

Προκειμένου “να ενισχυθεί το δίκαιο μοίρασμα των δόσεων” οι ενώσεις ενθαρρύνουν κυρίως τις κυβερνήσεις που διαθέτουν αρκετά εμβόλια κατά της covid-19 να προσφέρουν “ένα σημαντικό μέρος των αποθεμάτων τους” στο μηχανισμό Covax, ο οποίος έχει στόχο τη διανομή εμβολίων στις πιο φτωχές χώρες.

Για να επιταχυνθεί η παραγωγή των εμβολίων θα πρέπει να “εξαλειφθούν τα εμπορικά εμπόδια στις πρώτες ύλες, τα βασικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την παραγωγή” τους και να δοθεί προτεραιότητα στις μετακινήσεις “έμπειρου προσωπικού”.

Οι ελλείψεις σε εμβόλια κατά της covid-19 επιμένουν λόγω της ελλιπούς παραγωγής και ο μηχανισμός Covax, ο οποίος δημιουργήθηκε προκειμένου να μην πάρουν όλα τα εμβόλια οι πλούσιες χώρες, δεν έχει πετύχει τους στόχους του.

Μέσω του μηχανισμού αυτού θα πρέπει να εμβολιαστεί το 20% των χωρών που συμμετέχουν σε αυτόν ως το τέλος του έτους, όμως τον Ιούνιο θα λείπουν από το σύστημα Covax 190 εκατομμύρια δόσεις.

Ο στόχος του 20% “κινδυνεύει”, είχε προειδοποιήσει τη Δευτέρα ο Μπρους Έιλγουορντ αρμόδιος για το Covax στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα