Φερχόφστατ σε Γιούνκερ: Το Grexit και το χρέος είναι υπόθεση όλων μας

default image

Ο Γκι Φερχόφστατ (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) προέτρεψε την Ε.Ε. να "σκεφτεί λογικά". "Οι άνθρωποι μιλούν για Grexit σαν να μην τρέχει τίποτα, όταν στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για την Ελλάδα αλλά για τη δυνατότητα να έχουμε μια υγιή νομισματική Ένωση, ικανή να επιλύσει ένα πρόβλημα όπως αυτό" (Vid)

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ε.Κ. Μάρτιν Σουλτς να αποστείλει πρόσκληση προς τον Αλέξη Τσίπρα ώστε να παραστεί στην Ολομέλεια και να απαντήσει στα ερωτήματα των Ευρωβουλευτών σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Μιλώντας στην Κομισιόν την Τρίτη, και απευθυνόμενος στον Γιούνκερ, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου έκανε σκληρή επίθεση στους θεσμούς αναφέροντας πως “μιλάτε για το Grexit σαν να μην σημαίνει τίποτα”.

Συγκεκριμένα είπε: “Μιλάμε μόνο για Grexit. Στην πραγματικότητα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αυτό που συμβαίνει, αφορά όλη την Ευρώπη. Έτσι ώστε να έχουμε μια ενιαία Ένωση που να μπορεί να επιλύει κρίσεις σαν αυτή. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ιστορικό χρέος 300 δις. μέσα σε μια Ένωση που έχει ακαθάριστο εγχώριο προϊόν15 τρις. Και οι άνθρωποι εκτός Ε.Ε. απορούν γιατί δεν είμαστε ικανοί να κάνουμε κάτι.

Ας επανέλθουμε στη λογική. Δεν μπορούμε να λέμε πως είμαστε κοντά και μετά από δυο μέρες να το αναβάλλουμε πάλι. Κύριε Γιούνκερ πρέπει να βρούμε μια νέα προσέγγιση. Αυτός ο τρόπος δεν αποδίδει για να λύσουμε την ελληνική κρίση.

Ο κ. Τσίπρας πρέπει να επανέλθει με πακέτο πραγματικών μεταρρυθμίσεων για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά στη χώρα και να ανανεωθεί, να ενδυναμωθεί ο ιδιωτικός τομέας της χώρας. Να μην φέρει λογιστικά μέτρα.

Από την άλλη, πρέπει να προσπαθήσουμε να διευθετήσουμε το χρέος της Ευρώπης από κοινού. Αν είχαμε φτιάξει το Ταμείο Απόσβεσης που ήταν δική σας ιδέα κ. Γιούνκερ, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ σήμερα και θα είχαμε τον τρόπο να αντιμετωπίζουμε τέτοιες κρίσεις.

Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Αν δεν θέλετε εδώ την ελληνική κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους Έλληνες πολίτες, τις οικογένειες των Ελλήνων για τις μέρες που θα έρθουν”.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αφού συνεχάρη την Λετονία για την προεδρία της, μίλησε για την Ελλάδα.

“Είμαι κατά του Grexit. Στόχος μου είναι να το αποφύγουμε. Υπάρχουν ορισμένοι που πολύ ανοιχτά κάνουν εκστρατεία για την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη ευρώ. Αυτή είναι μια απλοϊκή απάντηση αλλά και μια λάθος απάντηση.

Η ΕΕ λειτουργεί με συμβιβασμούς και αυτή είναι η δουλειά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρέπει να βάλουμε στην άκρη τους εγωισμούς και να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Ήρθε η ώρα να κάτσουμε και πάλι γύρω από το τραπέζι. Σήμερα το απόγευμα θα συζητήσουμε και πάλι, αλλά αυτή τη φορά σε χαμηλούς τόνους”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα