Ρωσία: Αναβρασμός ενόψει της ουκρανικής αντεπίθεσης – Απειλές της Wagner, αλλαγές ανώτατων αξιωματούχων

Ρωσία: Αναβρασμός ενόψει της ουκρανικής αντεπίθεσης – Απειλές της Wagner, αλλαγές ανώτατων αξιωματούχων
Στρατιώτες στο μέτωπο του πολέμου AP Photo/Libkos

Δυσκολίες φαίνεται πως αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός, ενόψει της μεγάλης αντεπίθεσης της Ουκρανίας. Ο Πούτιν "καρατόμησε" τον ανώτερο στρατηγό του, τη στιγμή που ο επικεφαλής της Wagner απειλεί με απόσυρση των στρατιωτών του.

Αναβρασμός φαίνεται να επικρατεί στο ρωσικό στρατό και μάλιστα, τη χειρότερη χρονική περίοδο για τις δυνάμεις του Πούτιν, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη αντεπίθεση της Ουκρανίας φέρεται να έχει ξεκινήσει.

Η σχέση με έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους της Ρωσίας -αυτός της Wagner– φαίνεται να έχει υποστεί πλήγμα. Κάτι που επιβεβαιώνεται από τις απειλές του επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας, ότι θα αποσύρει τους μισθοφόρους του από το Μπαχμούτ, σε περίπτωση που δεν λάβουν περισσότερα πυρομαχικά για να συνεχίσουν τις μάχες.

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον φιλορώσο μπλόγκερ Semyon Pegov, υποστήριξε ότι οι υπεύθυνοι για την προμήθεια όπλων “σταμάτησαν να μας δίνουν πυρομαχικά”.

Οι αιχμηρές προειδοποιήσεις για τους Ρώσους αξιωματούχους της άμυνας -μεταξύ αυτών και του Σεργκέι Σόιγκου- έρχονται καθώς η κυριαρχία του Μπαχμούτ παραμένει ακόμη αμφισβητούμενη.

“Απευθύνομαι στον Σεργκέι Σόιγκου με το αίτημα να εκδώσει αμέσως πυρομαχικά. Τώρα, αν αυτό απορριφθεί… θεωρώ απαραίτητο να ενημερώσω τον αρχιστράτηγο για τα υπάρχοντα προβλήματα και να λάβει απόφαση σχετικά με τη σκοπιμότητα συνέχισης της τοποθέτησης μονάδων στον οικισμό Μπαχμούτ, δεδομένης της τρέχουσας έλλειψης πυρομαχικών”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πριγκόζιν.

Ο επικεφαλής της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν AP

“Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις μας ή όχι; Θα μείνουμε ή θα φύγουμε;”, συνέχισε ο Πριγκόζιν, ενώ υποσχέθηκε ότι οι μαχητές του θα υπερασπιστούν το Μπαχμούτ “μέχρι τον τελευταίο γύρο πυρομαχικών”, παρά το γεγονός ότι οι στρατιωτικές προμήθειες έχουν μειωθεί σημαντικά.

Το έντονο “παρελθόν” του Πριγκόζιν με τους Ρώσους στρατηγούς

Αν και οι δυνάμεις του Πριγκόζιν έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο στις ρωσικές επιθέσεις στο ουκρανικό έδαφος, οι συγκρούσεις του με στρατηγούς του Πούτιν είναι… συχνό φαινόμενο.

Για περισσότερο από ένα μήνα, διαμαρτύρεται συνεχώς ότι δεν λαμβάνει επαρκή υποστήριξη από το Κρεμλίνο στον εξαντλητικό αγώνα για την ανατολική πόλη.

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος συχνά μιλάει σαρκαστικά, στη συνέντευξη που παραχώρησε άφησε να εννοηθεί ότι τα ρήγματα στις σχέσεις του με τη Μόσχα δεν έχουν επουλωθεί.

Αιφνίδια “καρατόμηση” του ανώτερου στρατηγού του Πούτιν

Πριν από λίγα 24ωρα έγινε γνωστό ότι ο Πούτιν “καρατόμησε” αιφνίδια τον ανώτερο στρατηγό του, που ήταν υπεύθυνος για τη διοικητική μέριμνα στο μέτωπο του πολέμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τη θέση του Μιχαήλ Μιζίντσεφ πήρε ο Αλεξέι Κουζμένκοβ, πρώην αξιωματούχος της Εθνικής Φρουράς.

“Ο Κουζμένκοβ διορίστηκε στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αρμόδιος για την υλικοτεχνική υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων”, ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Ωστόσο, δεν γίνεται καμία αναφορά στους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε να γίνει η εν λόγω αντικατάσταση και μάλιστα, μόλις επτά μήνες μετά την ημέρα που ο Μιζίντσεφ ανέλαβε καθήκοντα.

Με το παρατσούκλι “ο χασάπης της Μαριούπολης” από ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ο Μίζιντσεφ διορίστηκε στη θέση του διοικητή της διοικητικής μέριμνας λίγες ημέρες αφότου ο Πούτιν ανακοίνωσε κινητοποίηση τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο Κουζμένοφ αποφοίτησε από την Ανώτατη Στρατιωτική Σχολή Διοικητικής Μέριμνας του Volsk το 1992 και μέχρι το 2019 υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στους φορείς διοικητικής μέριμνας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα