Φινλανδία: Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μέσα σε πυρηνικό σταθμό

Ο Πυρηνικός Σταθμός Olkiluoto
Ο Πυρηνικός Σταθμός Olkiluoto AP

Αυξήθηκαν τα επίπεδα ραδιενέργειας μέσα στη Μονάδα 2 του Πυρηνικού Σταθμού Olkiluoto. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο περιστατικό. Δεν υπήρξε διαρροή.

Η φινλανδική αρχή για την πυρηνική ασφάλεια STUK ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη (10/12), πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν μέσα στη Μονάδα 2 του Πυρηνικού Σταθμού Olkiluoto γύρω στη 1 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στη Δυτική Φινλανδία, όμως δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας έξω από τον σταθμό και η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

«Είναι ένα σημαντικό και ασυνήθιστο περιστατικό και θεωρούμε πως είναι σημαντικό να δώσουμε σωστές πληροφορίες γι' αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο φινλανδός υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας Άινο Κάισα Πεκόνεν.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τζάρμο Τάνχουα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας TVO που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό, δήλωσε πως το επεισόδιο ήταν ένα ασυνήθιστο περιστατικό που δεν έχει κάτι αντίστοιχο στην ιστορία του σταθμού. Η TVO είναι μια κοινοπραξία ενεργειακών εταιρειών και βιομηχανιών.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ που είναι αρμόδιος για την πυρηνική ενέργεια ανακοίνωσε λίγο αργότερα πως η φινλανδική STUK τον ενημέρωσε για ένα «περιστατικό» στη Μονάδα 2 του Πυρηνικού Σταθμού Olkiluoto στη Δυτική Φινλανδία.

«Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν μέσα στον σταθμό και ο αντιδραστήρας έκλεισε. Σύμφωνα με τη STUK, δεν διέρρευσε στο περιβάλλον ραδιενέργεια από τον σταθμό», ανέφερε σε δήλωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, επαναλαμβάνοντας τις ανακοινώσεις που είχε κάνει νωρίτερα η STUK.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΟΗΕ
SHARE: