Φωτιά στην Κύπρο: Το νησί θρηνεί τους νεκρούς και μετρά πληγές

Φωτιά στην Κύπρο: Το νησί θρηνεί τους νεκρούς και μετρά πληγές
Τα αποκαΐδια της φωτιάς στην Κύπρο Petros Karadjias / ASSOCIATED PRESS

Τα αποκαΐδια της μετρά η Κύπρος, μετά την μεγάλη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στο νησί.

Η Κύπρος θρηνεί και μετρά τις πληγές της μεγαλύτερης πυρκαγιάς του τελευταίου μισού αιώνα, ενώ στέκεται στο πλευρό των πληγέντων.

Τέσσερις νεκροί, κατεστραμμένα σπίτια και χιλιάδες στρέμματα στάχτης άφησε πίσω της η φωτιά που ξέσπασε στην Κύπρο το Σάββατο σε Λεμεσό και Λάρνακα και για την οποία κρατείται ένας 67χρονος.

Την ίδια ώρα, νέα φωτιά στην περιοχή Κοτσιάτης στη Λευκωσία, έθεσε σε κινητοποίηση την Πυροσβεστική. Η πυρκαγιά κατέκαψε έκταση στην οποία υπήρχαν σκουπίδια, σπαρτά και ξερά καλάμια. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συνέβαλαν 2 αεροσκάφη του Τμήματος Δασών.

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην Κύπρο AP Photo/Petros Karadjias

A burned car is seen on Troodos mountain, in Ora village, southwestern Cyprus, Sunday, July 4, 2021. Cyprus search crews discovered the bodies of four people outside a fire-swept mountain village on Sunday in what a government minister called the "most destructive" blaze in the east Mediterranean island nation's history. (AP Photo/Petros Karadjias) AP Photo/Petros Karadjias

Αναφορικά με τη φωτιά που έκαψε χιλιάδες στρέμματα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Νιόβη Παρισσινού δήλωσε οτι η προσπάθεια συνεχίζεται καθώς δεν επιτρέπεται ο οποιοσδήποτε εφησυχασμός μέχρι την οριστική κατάσβεση όλων των εστιών πυρκαγιάς. Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η κυρία Παρισσινού δήλωσε οτι “μετά τις αποτελεσματικές ρίψεις των ελλαδικών και ισραηλινών πτητικών μέσων και τον περιορισμό των εστιών, οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών επιθεώρησαν τις πληγείσες κοινότητες, οι οποίες και χαρακτηρίζονται πλέον ασφαλείς”.

Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκαν τα εξής:

1.Μεταφορά όσων έχουν ανάγκη στέγασης σε ξενοδοχειακές μονάδες, πέραν των 28 ατόμων που, ήδη, φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της Λευκωσίας.

2.Ολοκλήρωση της καταγραφής και της εκτίμησης όλων των ζημιών στα οικιστικά, αλλά και εμπορικά υποστατικά μέχρι την ερχόμενη Τρίτη και υποβολή των σχετικών εκθέσεων στον Υπουργό Εσωτερικών, ώστε να αρχίσει η καταβολή των αποζημιώσεων.

3.Καταβολή εφάπαξ ποσού στους πληγέντες στη βάση κριτηρίων που θα υποβληθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Υπουργό Εσωτερικών.

4.Σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, αφού εντός της ημέρας αναμένεται να έχει αντικατασταθεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις κοινότητες Επταγώνια, Κλωνάρι και Ακαπνού, ενώ θα εγκατασταθούν ηλεκτρογεννήτριες στις κοινότητες Αγίων Βαβατσινιάς, Οδού, Οράς, Αρακαπά και Διερώνας”.






Αναστασιάδης: Η μεγαλύτερη τραγωδία μετά την εισβολή του 1974

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Κέντρο Διαχείρισης στη Βαβατσινιά, όπου νωρίτερα παρακάθισε σε σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς, για το θέμα της κατάσβεσης της καταστροφικής πυρκαγιάς σε ορεινές περιοχές της Λεμεσού και της Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «μιλάμε πραγματικά για μια τραγωδία της οποίας δεν υπήρξε προηγούμενο, πλην της περιόδου της εισβολής το 1974.

Φωτιά στην Κύπρο 2021 Petros Karadjias/AP

Συλλυπητήρια από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της πυρκαγιάς στην Κύπρο, εκφράζει με ανάρτησή του στο Twitter, το υπουργείο Εξωτερικών. Περαιτέρω, σημειώνει πως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, η σκέψη μας είναι στους πυροσβέστες που μάχονται και τους πληγέντες.

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: “Η Κύπρος δεν είναι μόνη”

Τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο των τεσσάρων ανθρώπων στις πυρκαγιές στην Κύπρο εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στέλνοντας το μήνυμα ότι «η Κύπρος δεν είναι μόνη».

Σε ανάρτησή της στο Twitter η κυρία Φον ντερ Λάιεν ανέφερε:

«Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τους τέσσερις νέους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις πρωτοφανείς φωτιές στην Κύπρο. Η ΕΕ ήταν από την πρώτη στιγμή και θα είναι αλληλέγγυα στην Κύπρο, σ’ αυτήν την κοινωνική, οικονομική και οικολογική καταστροφή. Η Κύπρος δεν είναι μόνη».

Συλλυπητήρια για τον θάνατο τεσσάρων Αιγυπτίων εξέφρασε από την Αίγυπτο ο Κύπριος υπουργός Άμυνας

Τα συλλυπητήρια του για τον τραγικό θάνατο τεσσάρων Αιγυπτίων, που έχασαν τη ζωή τους στις φονικές πυρκαγιές της Κύπρου, εξέφρασε μέσω ανάρτησης στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο uπουργός ‘Αμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης.

«Για τον τραγικό θάνατο τεσσάρων νέων ανθρώπων από τη γειτονική μας χώρα στην οποία βρίσκομαι, εκφράζω στον Πρόεδρο της Αιγύπτου, στην Κυβέρνηση της χώρας και στις οικογένειες τα ειλικρινή και βαθιά μου συλλυπητήρια», έγραψε ο κ. Πετρίδης, ο οποίος βρίσκεται στην Αίγυπτο όπου εκπροσώπησε την Κύπρο στα χθεσινά εγκαίνια της νέας Αιγυπτιακής Ναυτικής Βάσης της «3ης Ιουλίου», στην περιοχή της Μάρσα Ματρούχ στη βόρεια Αίγυπτο.

Από την πλευρά του, υποδεχόμενος στην έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τον yπουργό ‘Αμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη, ο Πατριάρχης Θεόδωρος εξέφρασε την ευχή να σταματήσει η πύρινη λαίλαπα στην Κύπρο, πραγματοποιώντας δέηση «για να παύσουν τα φρυάγματα της φλόγας, και να φυλάττει τους ανθρώπους που δίνουν έναν μεγάλο αγώνα αυτές τις στιγμές για την κατάπαυση του πυρός και να έλθει πάλι η ειρήνη και η ευημερία σε αυτή την ευλογημένη νήσο».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα