G20: Ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν οτι στηρίζει την Τουρκία για τα F – 16

G20: Ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν οτι στηρίζει την Τουρκία για τα F – 16
Twitter

Συνάντηση στο Μπαλί στο πλαίσιο της G20 είχαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και Τουρκίας, κάτι που ήθελε διακαώς ο Ερντογάν. Τι συζήτησαν.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν  και ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν θέματα διμερών σχέσεων, ανάμεσά τους θέματα εμπορίου και ασφαλείας, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της G20, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη και δήλωσε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Τουρκία στο αίτημά της για τα αεροσκάφη F-16, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο αίτημα της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τον ρόλο του στην επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών κατ’ εφαρμογήν της διεθνούς συμφωνίας ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Οι δύο ηγέτες εμφανίζονται σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media να έχουν θερμή και παρατεταμένη χειραψία κατά τον “καταιγισμό” των φλας και να είναι χαμογελαστοί, ιδίως ο Τζο Μπάιντεν, με τον Ερντογάν από την άλλη να κρατά μία πιο τυπική στάση απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η συνάντηση των δύο ηγετών έρχεται δύο 24ωρα μετά την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία μάλιστα η Τουρκία απέρριψε τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ για θύματα και τους τραυματίες της επίθεσης.

Δεν δεχόμαστε, απορρίπτουμε, τα συλλυπητήρια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συμμαχία μας με ένα κράτος που συντηρεί το Κομπάνι και θύλακες τρομοκρατίας (…) πρέπει να συζητηθεί“, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την απογοήτευση του και απέρριψε τις κατηγορίες του Σοϊλού, χαρακτηρίζοντας τις “ανεύθυνες“.

Απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Σοϊλού, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και στέκονται αλληλέγγυες με την Τουρκία, πολύτιμο σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ. Απορρίπτουμε και είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από οποιαδήποτε ανεύθυνα σχόλια που υποδηλώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν οποιονδήποτε ρόλο ή ευθύνη σε αυτήν την απεχθή επίθεση εναντίον Τούρκων πολιτών. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις τουρκικές αρχές στην έρευνά τους».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει κατηγορήσει συχνά την Ουάσιγκτον ότι προμηθεύει με όπλα τους Κούρδους στη βόρεια Συρία, οι οποίοι θεωρούνται “τρομοκράτες” από την Άγκυρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα