Γαλλία: Ηγέτες από όλο τον κόσμο για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Γαλλία: Ηγέτες από όλο τον κόσμο για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου
Επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων στην Αψίδα του Θριάμβου, Παρίσι, για τα 100 χρόνια από την λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου AP

Στην επέτειο για τα 100 χρόνια από το τέλος του "Μεγάλου Πολέμου", ηγέτες από όλο τον κόσμο παρευρέθηκαν στο Παρίσι. Η ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν

Από νωρίς το πρωί και από το κεφαλόσκαλο του προεδρικού Μεγάρου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ υποδέχτηκαν τον έναν μετά τον άλλο τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που έφθασαν στο Παρίσι για τις εκδηλώσεις της εκατονταετηρίδας από την λήξη του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Με ειδικά πούλμαν οι υψηλοί προσκεκλημένοι μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στην Αψίδα του Θριάμβου όπου στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε η επετειακή εκδήλωση γύρω από την άσβεστη φλόγα του Αγνώστου Στρατιώτη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ξανανάβει την "αιώνια φλόγα" στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη AP
 

Οι δύο ηγέτες ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπήρξαν οι μόνοι που δεν πέρασαν από το προεδρικό μέγαρο, αλλά μετέβησαν μόνοι τους κατ’ ευθείαν στην Αψίδα.

Λόγω της σχετικής κακοκαιρίας με λίγη βροχή στο Παρίσι, ειδικές εγκαταστάσεις με υπόστεγα, τοποθετήθηκαν στην πλατεία των Ηλυσίων μπροστά από την Αψίδα.

Για λόγους ασφάλειας τα μέτρα είναι δρακόντεια και ήταν δύσκολο για το κοινό να πλησιάσει την Αψίδα, οι δε δημοσιογράφοι είναι καταδικασμένοι να δουλέψουν εξ αποστάσεως.

Στο Παρίσι και ο Τσίπρας

Το “παρών” στην τελετή έδωσαν και ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με την σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα, οι οποίοι βρέθηκαν στο Παρίσι από το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέτυ Μπαζιάνα με την Κριστίν Λαγκάρντ στο δείπνο της γαλλικής Προεδρίας Andrea Bonetti

Στην συνέχεια μετέβησαν στον συνεδριακό χώρο της Βιλέτ (Villette) όπου πραγματοποιείται η τελετή εγκαινίων του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη και μισή ώρα μετά συνεδριάζει σε Ολομέλεια. Στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ, στις 18:45 ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει ομιλία. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η ομιλία που θα εκφωνήσει ο πρωθυπουργός θα αφορά στα μαθήματα και τα διδάγματα που πρέπει να αντλήσει ο σημερινός κόσμος από την εμπειρία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Andrea Bonetti

Το Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού θα εγκαινιαστεί από τους Εμανουέλ Μακρόν, ‘Ανγκελα Μέρκελ, Αντόνιο Γκουτέρες, Τρίσα Σέτι (αντιπρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του Φόρουμ) και στοχεύει να αποτελέσει «μια νέα ετήσια συνάντηση ιδεών και σχεδίων για την παγκόσμια διακυβέρνηση». Είναι διαρθρωμένο γύρω από πέντε θεματικές: ειρήνη και ασφάλεια, περιβάλλον, ανάπτυξη, οικονομία χωρίς αποκλεισμούς, νέες τεχνολογίες.

Αριστοφάνης η επιλογή Τσίπρα για τη “Βιβλιοθήκη της Ειρήνης”

Μια ιδιαίτερη ενότητα στο πλαίσιο του Φόρουμ, αφορά στην κατάθεση βιβλίων στην “Βιβλιοθήκη της Ειρήνης”, από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, με θέμα την ειρήνη, στην γλώσσα της χώρας τους.

Σε μια σαφή συμβολική κίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να δωρίσει στη Βιβλιοθήκη που εγκαινιάζεται, την “Ειρήνη” του Αριστοφάνη (σε αρχαία Ελληνικά και σε Γαλλικά) και αναμένεται να αναφερθεί στους λόγους της επιλογής του. Το γεγονός της κατάθεσης των βιβλίων από τους αρχηγούς θα βιντεοσκοπηθεί προκειμένου να αποτελέσει μια παρακαταθήκη για το μέλλον, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Μακρόν: Ας αθροίσουμε τις ελπίδες μας αντί να αντιτάσσουμε τους φόβους μας

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκφώνησε λόγο, για την ειρήνη, για τα διδάγματα που αποκομίζει η Ευρώπη από τις καταστροφικές συνέπειες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ μίλησε για την πολυπολιτισμικότητα στην οποία θα πρέπει να στηριχθεί η ανοικοδόμηση της ειρήνης του αύριο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την εκφώνηση της ομιλίας του για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου AP
 

“Ας αθροίσουμε τις ελπίδες μας αντί να αντιτάσσουμε τους φόβους μας”, τόνισε ο γάλλος πρόεδρος  απευθυνόμενος στους 72 παγκόσμιους ηγέτες και τους κάλεσε να δώσουν τη “μάχη για την ειρήνη” αρνούμενοι “την αναδίπλωση, τη βία και την επιβολή”, ενώ επέκρινε τον “εθνικισμό”, παρουσία του αμερικανού Προέδρου.

Στην ομιλία του για την εκατονταετηρίδα της ανακωχής της 11ης Νοεμβρίου 1918, ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους ομολόγους του να αρνηθούν “τη γοητεία που ασκούν η αναδίπλωση, η βία και η επιβολή”.

“Μαζί μπορούμε να εξορκίσουμε αυτές τις απειλές που είναι το φάσμα της υπερθέρμανσης του κλίματος και της υποβάθμισης της φύσης μας, τη φτώχεια, την πείνα, τις ασθένειες, τις ανισότητες, την άγνοια”, δήλωσε.

Επέκρινε επίσης τον εθνικισμό, τον οποίο έχει προβάλει πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άκουγε την ομιλία του γάλλου προέδρου δίπλα σε σχεδόν 70 άλλους αρχηγούς κρατών ή κυβέρνησεων.

“Ο πατριωτισμός είναι ακριβώς το αντίθετο του εθνικισμού. Ο εθνικισμός είναι η προδοσία του πατριωτισμού”, τόνισε ο γάλλος πρόεδρος.

“Ένας υποστηρικτής της παγκοσμιοποίησης είναι ένα πρόσωπο που θέλει να τα καταφέρει ο κόσμος, χωρίς να ανησυχεί αληθινά για τη χώρα μας (…) Ξέρετε τι είμαι εγώ; Είμαι εθνικιστής”, είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ο Τραμπ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία την πολυμέρεια, αυτό το ιδεολογικό βάθρο των διεθνών σχέσεων μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, που καταγγέλλεται όλο και περισσότερο από ορισμένους ψηφοφόρους και ηγέτες στον κόσμο στο όνομα της υπεράσπισης εθνικών συμφερόντων.

Στη μνήμη “της απέραντης πομπής των μαχητών” του Μεγάλου Πολέμου, “που ήρθαν από ολόκληρο τον κόσμο, επειδή η Γαλλία αντιπροσώπευε γι’ αυτούς ό,τι ωραίο υπήρχε στον κόσμο”, κάλεσε τους ομολόγους του να αρνηθούν “τη γοητεία που ασκεί η αναδίπλωση, η βία και η επιβολή”.

“Ας θυμόμαστε! Ας μην ξεχάσουμε!”, τόνισε, “εκατό χρόνια έπειτα από μια σφαγή, η ουλή της οποίας είναι ακόμη ορατή στο πρόσωπο του κόσμου”.

“Στη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ετών, η Ευρώπη λίγο έλειψε να αυτοκτονήσει”, συνέχισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής “στην ελπίδα για την οποία μια ολόλκληρη νεολαία δέχθηκε να πεθάνει, την ελπίδα για έναν κόσμο που θα είναι επιτέλους ειρηνικός”, για να τελειώσει με μια συνηγορία υπέρ των διεθνών θεσμών, της σημερινής Ευρώπης και του ΟΗΕ.

“Αυτό είναι, στην ήπειρό μας, η φιλία που σφυρηλατήθηκε ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία (…). Αυτό είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ένωση που συμφωνήθηκε ελεύθερα και είναι πρωτοφανής στην Ιστορία και μας απάλλαξε από τους εμφύλιους πολέμους μας. Αυτό ονομάζεται Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών”. “Είναι αυτή η βεβαιότητα πως το χειρότερο δεν είναι ποτέ σίγουρο όσο υπάρχουν άνδρες και γυναίκες με καλή θέληση”, τόνισε.

Ο Μακρόν κατήγγειλε επίσης τη νοοτροπία “που τροφοδοτεί τις αναλήθειες, δέχεται τις αδικίες, τρέφει τα άκρα και τον σκοταδισμό”.

Έπειτα από μια εβδομάδα την οποία πέρασε περιδιαβάζοντας τα πεδία μάχης της βορειοανατολικής Γαλλίας, αφηγήθηκε πώς “μέσα στους κοινούς τάφους αναμίχθηκαν τα οστά γερμανών στρατιωτών και γάλλων στρατιωτών, οι οποίοι έναν παγωμένο χειμώνα αλληλοσκοτώθηκαν για μερικά μέτρα εδάφους”, σε μια μακρά αναφορά του σ’ αυτόν τον πόλεμο ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 18 εκατομμύρια ανθρώπους.

Μετά την εκδήλωση στην Αψίδα, οι προσκεκλημένοι θα έχουν γεύμα στο προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια με τα ειδικά λεωφορεία θα μεταφερθούν στη Βιλέτ για την έναρξη του Φόρουμ.

Ωθούμενος από την έννοια της πολυμέρειας, ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να παραχωρήσει τη θέση του στην Καγκελάριο Μέρκελ για να εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version