Γαλλία: Κατοχύρωσε συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Διαβάζεται σε 2'
Διαδήλωση υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση (φωτογραφία αρχείου)
Διαδήλωση υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Η Γερουσία της Γαλλίας ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της κατοχύρωσης του συνταγματικού δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση.

Η Γαλλία ετοιμάζεται να κατοχυρώσει την άμβλωση ως συνταγματικό δικαίωμα σε κοινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα, αφού η Γερουσία υπερψήφισε το βράδυ της Τετάρτης (28/02).

Συγκεκριμένα, από τους 317 γερουσιαστές που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, 267 ψήφισαν υπέρ και 50 κατά.

Η γαλλική κυβέρνηση, οι νομοθέτες και οι γερουσιαστές είχαν υποστηρίξει ότι το δικαίωμα στην άμβλωση χρειαζόταν πλήρη συνταγματική προστασία, καθώς απειλείται στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Μετά από μια μακρά συζήτηση στη Γερουσία την Τετάρτη (28/02), ο Γάλλος πρωθυπουργός, Gabriel Attal, δήλωσε: “Όταν τα δικαιώματα των γυναικών υφίστανται επίθεση στον κόσμο, η Γαλλία σηκώνεται όρθια και τοποθετείται στην πρωτοπορία της προόδου”.

Ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης, Éric Dupond-Moretti, είπε: “Αυτή η ψηφοφορία είναι ιστορική… Δηλώνει σε όλους όσοι δεν το γνωρίζουν ακόμη, ότι οι γυναίκες στη χώρα μας είναι ελεύθερες”.

Η Mélanie Vogel, γερουσιαστής των Πρασίνων, η οποία είχε αγωνιστεί για τη συνταγματική αλλαγή είπε: “Αυτή είναι μια ιστορική, φεμινιστική νίκη”.

Ο κομμουνιστής γερουσιαστής Ian Brossat είπε: “Θα είναι μια νίκη για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο”.

Η αλλαγή στο γαλλικό σύνταγμα αναμένεται τώρα να κερδίσει την έγκριση της απαραίτητης πλειοψηφίας των τριών πέμπτων της κοινής συνόδου του κοινοβουλίου, που έχει συγκληθεί για τη Δευτέρα (04/03) και η οποία παραδοσιακά διεξάγεται στο Παλάτι των Βερσαλλιών.

Ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είπε ότι είχε υποσχεθεί να καταστήσει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση “μη αναστρέψιμο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα