Γαλλία: Μετά την παραίτηση… μπελάδες για τον Φιλίπ – Προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του

Γαλλία: Μετά την παραίτηση… μπελάδες για τον Φιλίπ – Προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του
Thomas Samson, Pool via AP

Η αντιμετώπιση του κορονοϊού από τον πρώην πλέον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ και την απερχόμενη γαλλική κυβέρνηση έφεραν μηνύσεις από γιατρούς μέχρι και... κρατούμενους!

Λίγο μετά την παραίτησή του από τα καθήκοντα του πρωθυπουργού για αυτά του Δημάρχου της Χάβρης, εμφανίστηκαν τα νομικά μπλεξίματα για τον Εντουάρ Φιλίπ, τον απερχόμενο πρωθυπουργό της Γαλλίας, καθώς και για δύο πρώην υπουργούς Υγείας της κυβέρνησης που επίσης παραιτήθηκε, τους Ολιβιέ Βεράν και Ανιές Μπουζέν.

Σε βάρος των τριών τους αναμένεται να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα, την οποία διέταξε ο γενικός εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν με αφορμή τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και έπειτα από 90 μηνύσεις που κατατέθηκαν στο Δικαστήριο της Δημοκρατίας από γιατρούς, ιδιώτες, ενώσεις, μέχρι και κρατούμενους!

Το εν λόγω Δικαστήριο, αρμόδιο για να δικάζει μέλη της κυβέρνησης για αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εξέτασε τις 53 από τις 90 μηνύσεις, με τις 9 να κρίνονται αποδεκτές και τον εισαγγελέα να συγκαλεί προανακριτική επιτροπή για τη διεξαγωγή της έρευνας για “παράλειψη αντιμετώπισης καταστροφής”, ακολουθώντας κατά κάποιο τρόπο και τις καταγγελίες που έκαναν λόγο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, για έκθεση ανθρώπου σε κίνδυνο, μη παροχή βοήθειας σε άνθρωπο που κινδύνευε και παράλειψη λήψης έγκαιρων μέτρων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα