Γαλλία: Περιορίστηκε η φωτιά στο εργοστάσιο - Παραμένει ο κίνδυνος μόλυνσης του Σηκουάνα

Φωτιά σε χημικό εργοστάσιο στη Γαλλία
Φωτιά σε χημικό εργοστάσιο στη Γαλλία AP

Έχει περιοριστεί αλλά δεν έχει κατασβεστεί ακόμα η φωτιά που ξέσπασε σε χημικό εργοστάσιο στη Ρουέν της Γαλλίας. Οι Αρχές διευκρίνισαν πως δεν υπάρχουν θύματα

Η φωτιά, που ξέσπασε σήμερα σε χημικό εργοστάσιο στη Ρουέν, στη βορειοδυτική Γαλλία, και χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη, έχει περιοριστεί, αλλά δεν έχει ακόμη κατασβεστεί, ανακοίνωσαν οι αρχές, οι οποίες διευκρίνισαν ότι δεν υπάρχουν θύματα, αλλά αναφέρθηκαν σε "κίνδυνο μόλυνσης του Σηκουάνα".

Φωτιά σε χημικό εργοστάσιο στη Γαλλία
Φωτιά σε χημικό εργοστάσιο στη Γαλλία AP

"Η πυρκαγιά περιορίστηκε, δεν έχει σβήσει", δήλωσε το μεσημέρι μέλος της πυροσβεστικής. "Ορισμένα προϊόντα απομακρύνθηκαν από τις εγκαταστάσεις", διευκρίνισε επίσης, απευθυνόμενο στον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ που μετέβη εκεί.

Φωτιά σε χημικό εργοστάσιο στη Γαλλία
Φωτιά σε χημικό εργοστάσιο στη Γαλλία AP

Η πυρκαγιά αυτή ξέσπασε γύρω στις 03:30 (ώρα Ελλάδος) σήμερα τα ξημερώματα σε μια αποθήκη του εργοστασίου Lubrizol, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης και τον διάσημο καθεδρικό της Ρουέν, η οποία έχει περίπου 500.000 κατοίκους.

Φωτιά σε χημικό εργοστάσιο στη Γαλλία
Φωτιά σε χημικό εργοστάσιο στη Γαλλία AP

Το εργοστάσιο αυτό, στο οποίο εργάζονται περίπου 400 άνθρωποι, παρασκευάζει και κυκλοφορεί στην αγορά πρόσθετα λιπαντικών, καυσίμων ή βιομηχανικών χρωμάτων.

Η πυρκαγιά δεν προκάλεσε θύματα. Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακές, καθώς δείχνουν κυρίως μια τεράστια στήλη μαύρου καπνού να υψώνεται στον ουρανό, η οποία είναι ορατή από απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP που βρίσκεται εκεί, υπάρχει και έντονη οσμή.

"Δεν υπάρχει πραγματικά ανησυχία, ο κόσμος προσέχει. Ενημερώθηκαν πολύ καλά από τις αρχές", δήλωσε τηλεφωνικώς στο AFP η 25χρονη Μαρίνα Αντρέ, η οποία εργάζεται σε μπαρ που βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο, κάνοντας λόγο για μια "έντονη μυρωδιά" και ένα "εντυπωσιακό" σύννεφο καπνού.

Σύμφωνα με τον νομάρχη της Νορμανδίας Πιέρ-Αντρέ Ντιράν, έχει εκκενωθεί η περιοχή σε ακτίνα 500 μέτρων γύρω από το χημικό εργοστάσιο.

Ωστόσο ο ίδιος αναφέρθηκε σε έναν "κίνδυνο μόλυνσης του Σηκουάνα λόγω της υπερχείλισης των λεκανών κατακράτησης".

Ο Σηκουάνας, ένας από τους κύριους ποταμούς της Γαλλίας, διαρρέει το Παρίσι και στη συνέχεια τη Ρουέν, ενώ εκβάλλει στη Μάγχη στο ύψος του λιμανιού της Χάβρης.

Ερωτηθείς για το μέγεθος του βιομηχανικού αυτού δυστυχήματος, ο νομάρχης διαβεβαίωσε ότι "δεν θα υπάρξει καμία υποβάθμιση του κινδύνου" από τις δημόσιες αρχές, οι οποίες αν χρειαστεί, όπως είπε, να εκκενώσουν μεγαλύτερη περιοχή, θα το κάνουν.

Προς το παρόν έχει εκκενωθεί η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο σε ακτίνα 500 μέτρων, ενώ ήδη έχουν κλείσει πολλά δημόσια κτίρια που επισκέπτεται το κοινό, όπως και τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στη Ρουέν και 11 γειτονικές κοινότητες, σύμφωνα με την νομαρχία.

"Οι πρώτες αναλύσεις δεν δείχνουν οξεία τοξικότητα στα κύρια μόρια που παρακολουθούμε, πράγμα που είναι καθησυχαστικό", είχε δηλώσει επίσης νωρίτερα ο νομάρχης.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία, Φωτιά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Φωτιά σε εργοστάσιο στη Γαλλία: Μεγάλος κίνδυνος να μολυνθεί ο Σηκουάνας

Πύρινη κόλαση στη Γαλλία: Μεγάλη φωτιά σε χημικό εργοστάσιο

SHARE: