Γαλλία: Συγκλονισμένος ο Μακρόν για τον θάνατο του 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού

Γαλλία: Συγκλονισμένος ο Μακρόν για τον θάνατο του 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού
Επεισόδια στη Γαλλία μετά τον θάνατο 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού Zakaria ABDELKAFI / AFP

Έως και 2.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή ενόψει νέων διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, μετά τον θάνατο 17χρονου οδηγού από σφαίρα αστυνομικού. Προβλέπεται νέα νύχτα βίας και επεισοδίων.

Το Παρίσι φλέγεται ξανά και μία νέα νύχτα βίας και εκτεταμένων επεισοδίων πρόκειται να ταράξει και το βράδυ της Τετάρτης (28/06) τη Ναντέρ, δυτικό προάστιο του Παρισιού, μετά τον θάνατο 17χρονου αυτοκινητιστή από σφαίρα αστυνομικού επειδή “αρνήθηκε να συμμορφωθεί“.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα “συγκλονισμένος”, την επομένη του θανάτου του 17χρονου Ναέλ Μ., με τη γαλλική κυβέρνηση να κάνει έκκληση για “ηρεμία” έπειτα από μια νύχτα έντασης στα προάστια του Παρισιού.

Κατά την επίσκεψή του στη Μασσαλία, ο Εμανουέλ Μακρόν σε ερώτηση για την τραγωδία που σημειώθηκε στη Ναντέρ, ανέφερε πως “ελπίζω η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της γρήγορα και ήρεμα”, προσθέτοντας ότι τρέφει στοργή και σεβασμό για τον νεαρό Ναέλ και την οικογένειά του.

Χαρακτήρισε επίσης ανεξήγητο και ασυγχώρητο τον θάνατο ενός εφήβου από πυροβολισμό αστυνομικού, καλώντας για “ηρεμία” αλλά και “σεβασμό προς το θύμα και την οικογένειά του”, τονίζοντας ότι “τίποτα δεν δικαιολογεί τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν μετέφερε τις δηλώσεις Μακρόν και έκανε “έκκληση για ηρεμία” έπειτα από μια νύχτα συμπλοκών στη Ναντέρ, όπου ζούσε αυτός ο 17χρονος και που έχασε τη ζωή του την Τρίτη από σφαίρα αστυνομικού, κατά τη διάρκεια ελέγχου.

Εκτεταμένα επεισόδια ξέσπασαν χθες και συνεχίσθηκαν όλη τη νύχτα στο δυτικό προάστιο του Παρισιού, ενώ προβλέπεται ακόμα μία νύχτα βίας, με περίπου 2.000 αστυνομικούς να βρίσκονται σε επιφυλακή και να αναμένεται να κινητοποιηθούν το βράδυ της Τετάρτης στα προάστια του Παρισιού, ιδιαίτερα στο Hauts-de-Seine, για να αποτρέψουν νέα αστική βία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin.

Τη νύχτα από Τρίτη προς Τετάρτη, όπως αναφέρει η Le Figaro, συνελήφθησαν στη Γαλλία 31 άτομα, τραυματίστηκαν ελαφρά 24 αστυνομικοί και κάηκαν περίπου σαράντα αυτοκίνητα, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Επεισόδια στη Γαλλία μετά τον θάνατο 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού Zakaria ABDELKAFI / AFP

“Δεν ήταν σε αυτοάμυνα”

Ο Me Yassine Bouzrou, δικηγόρος της οικογένειας του εφήβου την επομένη της τραγωδίας σχολίασε πως πρόκειται για “ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα, υπάρχει αυτό το βίντεο που δείχνει ξεκάθαρα ότι ‘ένας αστυνομικός πυροβόλησε τον νεαρό εν ψυχρώ'”.

Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν ευχήθηκε την Τετάρτη στο Twitter να υπάρχει “απόλυτη απαίτηση αλήθειας”, ώστε ο “κατευνασμός” να υπερισχύει του “θυμού”. Επικοινώνησε επίσης και με τον δήμαρχο της Ναντέρ, Patrick Jarry για να του εκφράσει τη συγκίνησή της και την “αποφασιστικότητά της να πέσει φως στην τραγωδία”.

Το βίντεο ντοκουμέντο:

Στο βίντεο ακούγεται η φράση “θα φας σφαίρα στο κεφάλι”, χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιος τη λέει.

Το όχημα σταματά την πορεία του μερικές δεκάδες μέτρα μακρύτερα, σ’ έναν στύλο.

Αστυνομικός φαίνεται να σημαδεύει και να πυροβολεί τον 17χρονο οδηγό Caption/Twitter

Το θύμα, ο Ναέλ Μ., 17 ετών, υπέκυψε στο τραύμα που υπέστη στον θώρακα.

Η δολοφονία του εφήβου προκάλεσαν την οργή χιλιάδων πολιτών στη Ναντέρ, όπου ζούσε. Το βράδυ ξέσπασαν ταραχές ανάμεσα σε κατοίκους και δυνάμεις την Αστυνομίας, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Έγιναν 15 προσαγωγές, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε η αστυνομική διεύθυνση της περιοχής ως τη 01:00 [τοπική ώρα· 02:00 ώρα Ελλάδας].

Μολονότι η αστυνομία διαβεβαίωνε πως η κατάσταση βρισκόταν «υπό έλεγχο» λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η ένταση συνεχίστηκε, εξαπλώθηκε και σε άλλα προάστια στο βόρειο τμήμα του Παρισιού. Η αστυνομία έκανε λόγο για «σποραδικές» ταραχές στις περιοχές Ανιέρ, Κολόμπ, Σουρέν, Ομπεριβιλιέ, Κλισί-σου-μπουά και Μαντ-λα-Ζολί.

Στη Ναντέρ, εκτοξεύθηκαν πυροτεχνήματα εναντίον αστυνομικών. Εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ωδείο, όπου επενέβη γρήγορα η πυροσβεστική. Στη Μαντ-λα-Ζολί ενώ πήρε φωτιά και νηπιαγωγείο. Πυρπολήθηκαν κάδοι απορριμμάτων και αυτοκίνητα, καταστράφηκαν υπόστεγα αυτοκινήτων. Διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα. Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν επανειλημμένα χρήση δακρυγόνων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα