Γαλλία: Το Παρίσι θα πουλήσει πυροβόλα στην Τσεχία

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.
Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί. AP/MARTIN BUREAU

Νέα στρατιωτική συνεργασία αναμένεται για τη Γαλλία, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, πως θα πουλήσει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Τσεχία.

Η Γαλλία θα πουλήσει 52 πυροβόλα 'Caesar', στην Τσεχική Δημοκρατία σε μια συμφωνία ύψους 257 εκατ. ευρώ, καθώς το Παρίσι ασκεί πίεση για μια μεγαλύτερη αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της άμυνας, δήλωσε την Τετάρτη (29/09) αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε την Τρίτη (28/09) πως η Ευρώπη πρέπει να πάψει να είναι αφελής σε ό,τι αφορά την προάσπιση των συμφερόντων της και πρέπει να οικοδομήσει τη δική της στρατιωτική ικανότητα, μετά την επισφράγιση μιας συμφωνίας αγοράς φρεγατών με την Ελλάδα, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και την υπογραφή μιας συμφωνίας συνεργασίας.

ADVERTISING

Το Παρίσι βρέθηκε σε διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και τη Βρετανία νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, σχετικά με μια τριμερή πυρηνική συμφωνία ασφαλείας που είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί ένα συμβόλαιο αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων από την Καμπέρα.

«Αυτή η συμφωνία έρχεται έπειτα από μια περίοδο επαναπροσέγγισης με την Τσεχική Δημοκρατία σε στρατηγικό επίπεδο, αλλά και ένα όραμα που είναι πιο κοντά σε αυτό που πρέπει να είναι και πρέπει να μας φέρει η ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους πριν από την επίσκεψη της υπουργού Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, στην Πράγα που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη (30/09), για την υπογραφή του συμβολαίου.

Τα περισσότερα όπλα θα συναρμολογηθούν στην Τσεχική Δημοκρατία.

Η Γαλλία επιδίωξε επίσης, τη συμμετοχή Ευρωπαίων συμμάχων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Σαχέλ, στην Αφρική, όπου σταθμεύουν περίπου 5.000 στρατιώτες, οι οποίοι μάχονται κατά ισλαμιστών μαχητών στο πλαίσιο των προσπαθειών για μια ευρύτερη ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική.

Η Τσεχία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι μία από τις εννέα χώρες που συνεισέφεραν ειδικές δυνάμεις σε ένα ευρωπαϊκό απόσπασμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία, Άμυνα, Ευρωπαϊκή Ένωση
SHARE:

24Media Network