Γαλλικές εκλογές: Η γαλλική τηλεόραση αποκλείει τους ‘μικρούς’ υποψηφίους από το debate

Γαλλικές εκλογές: Η γαλλική τηλεόραση αποκλείει τους ‘μικρούς’ υποψηφίους από το debate

Μπορεί οι υποψήφιοι για την προεδρία να είναι 11, όμως το TF1 παρέλειψε να προσκαλέσει στο πρώτο debate εκείνους που φαίνονται στις δημοσκοπήσεις να λαμβάνουν ποσοστό μικρότερο από 5%

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της πρώτης τηλεμαχίας, ανάμεσα στους υποψηφίους για την προεδρία στις γαλλικές εκλογές, έξι διεκδικητές του ανώτατου αξιώματος στη Γαλλία βλέπουν την πόρτα του TF1. Οι “μικρότεροι” δημοσκοπικά υποψήφιοι δεν προσκλήθηκαν από τη γαλλική τηλεόραση, η οποία θεώρησε φρόνιμο να φιλοξενήσει μόνον τους πέντε επικρατέστερους για μια θέση στο β’ γύρω των εκλογών.

Η Ναταλί Αρτόντ, υποψήφια με το κόμμα “Εργατική πάλη”, ο Φρανσουά Ασελινό, υποψήφιος του UPR και θιασώτης του Frexit, ο αριστερός θαυμαστής του Στρατηγού Ντε Γκολ, Ζακ Σεμινάντ, ο επίσης υπέρμαχος της παρακαταθήκης του Ντε Γκλο, Νικολά Ντιπόν Ενιάν, ο Ζαν Λασάλ και υποψήφιος της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς Φιλίπ Πουτού, είναι οι έξι “μικροί” που δεν έλαβαν πρόσκληση για το μεγάλο debate.

Αντιδρώντας σε αυτή την απόφαση του μεγαλύτερου καναλιού της χώρας, πρώην δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός ο οποίος και ιδιωτικοποιήθηκε, άλλος διαδικτυακός ιστότοπος, το Explicite, κάλεσε τους αποκλεισθέντες να συμμετέχουν σε ένα παράλληλο debate, το οποίο και θα μεταδοθεί live από το facebook. Σε αυτό δύο από τους μικρότερους υποψηφίους δέχτηκαν την πρόσκληση, ενώ και ο εκπρόσωπος του αντικαπιταλιστικού κόμματος είχε επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του, αλλάζοντας γνώμη τελευταία στιγμή.

Σε κάθε περίπτωση όλοι οι μικρότεροι υποψήφιοι έκαναν δημόσιες τοποθετήσεις ενάντια στην επιλογή του TF1, σημειώνοντας πως αντίκειται στην δημοκρατία και τις ίσες ευκαιρίες των υποψηφίων εν όψει των προεδρικών εκλογών.

Το debate των μεγάλων

Πέντε εβδομάδες πριν τις κάλπες, οι πέντε υποψήφιοι που θα πάρουν θέση στο πλατό του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού είναι Η Μαρίν Λεπέν του εθνικιστικού FN, o Φρανσουά Φιγιόν υποψήφιος της κεντροδεξιάς, ο Εμανουέλ Μακρόν ανεξάρτητος υποψήφιος με στήριξη από το Modem (κόμμα του κέντρου), ο Μπενουά Αμόν που έλαβε το χρίσμα του σοσιαλιστικού κόμματος και ο Ζαν Λουκ Μελανσόν, υποψήφιος της αριστεράς.

Κάθε υποψήφιος θα έχει στη διάθεσή του 1,5 λεπτό προκειμένου να απαντήσει στις παρακάτω ερωτήσεις: “Ποιος πρόεδρος θα θέλατε να είστε;”. Επιπλέον, η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από τρεις θεματικές που θα απαντούν στα ερωτήματα “ποιο το κοινωνικό μοντέλο;”, “ποιο το οικονομικό μοντέλο;” και “ποια η θέση της Γαλλίας στον κόσμο;”.

Αφού δώσουν το πλαίσιο των επιδιώξεών τους και του προγράμματος που θέλουν να ακολουθήσουν, το τηλεοπτικό πρόγραμμα μαραθώνιος αναμένεται να διαρκέσει 2,5 ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα έχουν το χρόνο να συμμετέχουν σε ζωντανή τηλεμαχία μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, δύο ακόμη τηλεμαχίες έχουν προβλεφθεί για τις 4 και 20 Απριλίου αντίστοιχα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα