Γαλλογερμανική πρωτοβουλία για τα πλοία που σώζουν μετανάστες – Οι όροι της Ιταλίας

Γαλλογερμανική πρωτοβουλία για τα πλοία που σώζουν μετανάστες – Οι όροι της Ιταλίας
Φωτογραφία αρχείου AP

"Είναι ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε με τις ζωές ανθρώπων και να διαπραγματευθούμε για αυτό", τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η Γερμανία και η Γαλλία πιέζουν προκειμένου τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρουν το συντομότερο προσωρινή λύση για τα πλοία που σώζουν μετανάστες και πρόσφυγες στη Μεσόγειο, αλλά τους έχει απαγορευθεί επανειλημμένα να εισέρχονται σε ευρωπαϊκά λιμάνια για να τους αποβιβάσουν.

«Κατά την άποψή μας, είναι επιτακτικό ζήτημα ανθρωπιάς το να μην ξανασυζητάμε κάθε φορά κατά περίπτωση ποια χώρα είναι διατεθειμένη να υποδεχθεί ανθρώπους που ναυάγησαν υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις», τόνισε ο Στέφαν Μάγερ, στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Βουκουρέστι χθες Πέμπτη.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαιρέτισε την γαλλογερμανική πρωτοβουλία, παρά την έλλειψη ουσιώδους προόδου.

«Είναι ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε με τις ζωές ανθρώπων και να διαπραγματευθούμε για αυτό», τόνισε, καλώντας όλες τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ να γίνουν μέρος της λύσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν προειδοποίησε: «αν δεν βρούμε λύσεις για το μεταναστευτικό ζήτημα, τότε σε αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει αποτύχει».

Ο Μάγερ τόνισε ότι η Γερμανία θέλει να γίνει «ένα σημαντικό βήμα μπροστά ως προς τη δημιουργία ενός προσωρινού ad hoc μηχανισμού ανακατανομής» των μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα.

Τους τελευταίους μήνες, η Ιταλία και η Μάλτα έχουν απαγορεύσει επανειλημμένα σε εμπορικά πλοία ή σκάφη μη κυβερνητικών οργανώσεων που έχουν διασώσει μετανάστες την είσοδο στα λιμάνια τους. Μια από τις πιο προβεβλημένες τέτοιες περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα ήταν αυτή ενός πλοίου που ανήκει στη γερμανική ΜΚΟ Sea-Watch.

Ως όρο για να επιτρέπουν τον ελλιμενισμό των πλοίων οι κυβερνήσεις στη Ρώμη και τη Βαλέτα απαιτούν άλλες χώρες της ΕΕ να δεσμευθούν πως θα υποδεχθούν εκείνες τους μετανάστες.

Πρόσφατα, 47 μετανάστες αναγκάστηκαν να περιμένουν για σχεδόν δύο εβδομάδες πάνω στο πλοίο Sea Watch 3, πριν εντέλει τους επιτραπεί να αποβιβαστούν στην Ιταλία. Αυτό κατέστη δυνατό μόνο αφού πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και αυτή της Γερμανίας, συμφώνησαν εσπευσμένα να υποδεχθούν κάποιους από τους μετανάστες.

Σε μια προηγούμενη τέτοια περίπτωση τον Ιανουάριο η Γερμανία και η Γαλλία διαβεβαίωσαν ότι η καθεμιά ήταν διατεθειμένη να υποδεχθεί 60 πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον Μάγερ, μόλις εννέα χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν σε μια προσωρινή λύση μέχρι στιγμής. Πλην Ρουμανίας, καμία από αυτές δεν είναι ανατολικοευρωπαϊκή.

Το απόλυτο αδιέξοδο όσον αφορά την ανακατανομή των προσφύγων απειλεί τη συνεργασία στον αγώνα εναντίον των διακινητών στη Μεσόγειο.

Η Ρώμη αξιώνει από την πλευρά της εδώ και μήνες αλλαγές των κανόνων εμπλοκής της ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής στη Μεσόγειο, ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν θα υποδέχεται μόνο η Ιταλία όλους τους ανθρώπους που διασώζονται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα