ΓΕΕΘΑ: Αμετάβλητη η κατάσταση στο Αιγαίο

ΓΕΕΘΑ: Αμετάβλητη η κατάσταση στο Αιγαίο
Ελληνικά πολεμικά πλοία Eurokinissi

Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού στόλου, ανέφεραν πηγές του ΓΕΕΘΑ. Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κάνει λόγο για συνέχιση δραστηριοτήτων, επικαλούμενο το "διεθνές δίκαιο"

“Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη” σχολίαζαν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Νωρίτερα, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν εικόνες με το Oruc Reis να βρίσκεται στα ανοιχτά της Αττάλειας, συνοδευόμενο από δύο φρέγατες, έτοιμο, όπως έγραφαν, να κινηθεί προς το Κας προκειμένου να ξεκινήσει έρευνες.

Τουρκία: Σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

Το απόγευμα της Τετάρτης συνήλθε υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας, με την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετά την έκδοση της παράνομης NAVTEX να βρίσκεται μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Σύμφωνα με ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου, ανέφερε πως συζητήθηκε η δέσμευση της Τουρκίας στην συνέχιση των γεωτρήσεων σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.

Επίσης αναφέρεται πως η Τουρκία αποφάσισε να προστατεύσει τα δικαιώματά της «στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την τουρκοκυπριακή κοινότητα στην Κύπρο. Δεν θα ανεχτούμε κινήσεις που δεν θα σέβονται τα δικαιώματα της κοινότητας στο νησί».

Bild: Η Μέρκελ απέτρεψε θερμό επεισόδιο

Και ενώ υψηλοί παραμένουν οι τόνοι ανάμεσα στις δύο χώρες, η γερμανική εφημερίδα Bild, με δημοσίευμά της αναφέρει πως το θερμό επεισόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, απετράπη μετά από παρέμβαση της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

“Το βράδυ κατέστη σαφές: 18 τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκαν προς το Καστελόριζο, όπως πληροφορήθηκε η “Bild” από ελληνικούς στρατιωτικούς κύκλους. Αλλά και ελληνικά πολεμικά πλοία έπλευσαν προς το νησί. Μια κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ”, συνεχίζει το δημοσίευμα.

“Αλλά μετά ήρθε η Μέρκελ, τηλεφώνησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Bild”, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο βαριά οπλισμένων και έτοιμων για καβγά. Με επιτυχία! Ο τουρκικός πολεμικός στόλος άλλαξε πορεία και έπλευσε προς την αντίθετη κατεύθυνση, οι εντάσεις για την ώρα υποχώρησαν!”, γράφει η γερμανική εφημερίδα, η οποία παραθέτει και απόσπασμα των χθεσινών δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας από την Αθήνα, ότι χρειάζεται ανοιχτός διάλογος “χωρίς προκλήσεις”.

Μια δήλωση, η οποία, όπως γράφει η εφημερίδα, μάλλον προκάλεσε την τουρκική κυβέρνηση. “Μόνο η θαρραλέα παρέμβαση της καγκελάριου το απόγευμα πέτυχε την εξομάλυνση της κατάστασης -τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Τετάρτης”, καταλήγει το δημοσίευμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα