Γενί Σαφάκ: "Έτοιμη η άδεια για έρευνες στην Κρήτη"

Γενί Σαφάκ: "Έτοιμη η άδεια για έρευνες στην Κρήτη"

Με τίτλο "Έτοιμη η άδεια της Κρήτης", η τουρκική εφημερίδα "Γενί Σαφάκ" αποκαλύπτει ότι η Άγκυρα ετοιμάζει να στείλει το πλοίο Ορούτς Ρέις στα νοτιο-ανατολικά της Κρήτης, εντός του 2020.

Ανατολικά της Κρήτης, στο τεμάχιο 15, θα δοθεί η πρώτη άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων από την Άγκυρα στο Oruc Reis μόλις πρωτοκολληθεί η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η οποία αναφέρει πως οι εργασίες έρευνας θα ξεκινήσουν αυτή τη χρονιά.

Οι ίδιες πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι επίκειται η πρωτοκόλληση της συμφωνίας στο Τμήμα Ωκεανογραφικών Υποθέσεων και Διεθνούς Δικαίου των ΗΕ και μόλις ανακοινωθεί η ΑΟΖ της Τουρκίας θα ξεκινήσουν και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες. Η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) θα προχωρήσει σε αδειοδότηση ανατολικά της Κρήτης και σχεδιάζει να ξεκινήσει τις έρευνες αυτή τη χρονιά. Με βάση τα ευρήματα του Ορούτς Ρέις, που θα σταλεί για τις έρευνες, θα ακολουθήσει και αποστολή γεωτρύπανου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στην περίπτωση που υπάρξει αίτημα από τον Πρόεδρο της Λιβύης Αλ Σαράτς θα γίνουν έρευνες και στις περιοχές της Λιβύης.

ADVERTISING

Η Γενί Σαφάκ σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυπριακής Εφημερίδας "Φιλελεύθερος" αναφέρει ότι η Ελλάδα το 2014 είχε προκηρύξει διαγωνισμό αδειοδότησης των οικοπέδων 15 και 20. Υποστηρίζει ότι το μισό από το τεμάχιο 15 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και πως η Ελλάδα προσπάθησε να θέσει υπό κατοχή της μια θαλάσσια περιοχή 39 χιλιάδων τ.χμ. στην ΑΟΖ της Λιβύης.

Γενί Σαφάκ:

Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει πως μετά την ανακοίνωση από τα ΗΕ για θαλάσσια αρμοδιότητα της Τουρκίας στα ανατολικά σύνορα θα σημαίνει ότι ο αγωγός EastMed έχει πάει στα σκουπίδια. Αναφέρει ότι με την πρωτοκόλληση της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης, χωρίς την έγκριση των δύο χωρών από πλευράς δικαίου θα είναι αδύνατον να γίνει έρευνα ή γεώτρηση ούτε και να περάσει αγωγός.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΑΟΖ, Τουρκία, Κρήτη, Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης
SHARE:

24Media Network