Γερμανία: Επίσημη πρώτη για την “αριστεροδεξιά” της Σάρα Βάγκενκνεχτ

Διαβάζεται σε 6'
Γερμανία: Επίσημη πρώτη για την “αριστεροδεξιά” της Σάρα Βάγκενκνεχτ
Sahra Wagenknecht AP

Η Σάρα Βάγκενκνεχτ παρουσίασε το νέο της κόμμα σε μια μίξη αριστερών και δεξιών θέσεων. Η επιρροή του AfD και οι θέσεις για το μεταναστευτικό

Η Σάρα Βάγκενκνεχτ, που μέχρι πρότινος πολιτευόταν με το κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία, Die Linke, προχώρησε στην παρουσίαση του νέου κόμματός της σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο την Δευτέρα (8/1), συγκεντρώνοντας όλα τα βλέμματα πάνω της λόγω του πρωτoφανούςμπερδέματος” παραδοσιακά αριστερών και δεξιών θέσεων.

Στόχος της, όπως είπε, είναι να αψηφήσει τις “ταμπέλες” όπως αυτή της Αριστεράς, με ένα μείγμα αριστερών θέσεων για την οικονομία, δεξιών για το μεταναστευτικό και φιλορωσικών πρωτοβουλιών στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Στα νεανικά της χρόνια, η Βάγκενκνεχτ ήταν κομμουνίστρια. Μεγάλωσε στην πόλη Ιένα της Ανατολικής Γερμανίας και μετά την επανένωση ήταν παρούσα σε αυτό που εξελίχθηκε ως το Αριστερό Κόμμα της Γερμανίας. Έφυγε από το Die Linke τον Οκτώβριο του 2023 μαζί με αρκετούς από τους υποστηρικτές της και πλέον ξεδιπλώνει το νέο όραμα για το κόμμα της “Sahra Wagenknecht Alliance – Reason and Fairness”.

Πρώτο “βάπτισμα” στις ερχόμενες Ευρωεκλογές

Η “Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) – Λογική και Δικαιοσύνη”, όπως είπε η ίδια κατά τη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, θα επιδιώξει να καθιερωθεί ως ένα “πραγματικό λαϊκό κόμμα” και να συμμετάσχει στις πρώτες εκλογές για την φετινή χρονιά, αυτές των Ευρωεκλογών και των γερμανικών κρατιδίων.

Η Βάγκενκνεχτ, η οποία διατήρησε την έδρα της στο γερμανικό κοινοβούλιο στη Bundestag όταν εγκατέλειψε το Αριστερό Κόμμα του Die Linke τον Οκτώβριο, δήλωσε ότι το BSW θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της υπέρβασης της “ανικανότητας και της αλαζονείας” της σημερινής κυβέρνησης συνασπισμού του Βερολίνου, υποστηρίζοντας ότι πολλοί ψηφοφόροι “αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι”.

Η Βάγκενκνεχτ και περίπου 40 πρώην συνάδελφοί της από το Die Linke θα αποτελέσουν τον αρχικό πυρήνα του κόμματος – το οποίο θα αλλάξει όνομα, σύμφωνα με την Deutsche Welle πριν από τις επόμενες προγραμματισμένες γερμανικές εθνικές εκλογές το φθινόπωρο του 2025 – και θα εργαστούν για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου καταλόγου μελών του κόμματος που θα θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές σε όλη τη Γερμανία στο εγγύς μέλλον.

Η ίδια και η πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Die Linke, Αμίρα Μοχάμεντ Άλι θα ηγηθούν του BSW και οι Φάμπιο ντε Μάσι και Τόμας Γκέισελ θα είναι οι πρώτοι υποψήφιοι του, όταν θα διεκδικήσουν την εκλογή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 7 Ιουνίου.

Δεν είναι σαφές με ποια ομάδα της ΕΕ θα ευθυγραμμιστεί το κόμμα, καθώς οι ηγέτες έχουν τονίσει ότι οι καθιερωμένες πολιτικές ταμπέλες δεν θα ισχύουν για το κόμμα και το πρόγραμμά του.

“Άδεια ταμπέλα” για την Βάγκενκνεχτ η Αριστερά

Η βίαιη απομάκρυνση των μελών που απαρτίζουν το νέο κόμμα από την Αριστερά αποτυπώνεται και στην χαρακτηριστική δήλωση της Βάγκενκνεχτ, ότι το κόμμα θα αποφύγει να αυτοαποκαλείται “αριστερό”, καθώς ο όρος έχει περιοριστεί σε ζητήματα “φύλου και τρόπου ζωής”, με αποτέλεσμα να στερείται κάθε πραγματικού νοήματος.

Μέχρι σήμερα, το BSW έχει παρουσιάσει μόνο ένα πρόχειρο περίγραμμα των πολιτικών του και οι ηγέτες υποσχέθηκαν ότι θα δημιουργηθεί ένας πολύ πιο λεπτομερής κατάλογος στόχων τους επόμενους μήνες σε συντονισμό με πολίτες και εμπειρογνώμονες.

Στόχος να “κοντράρει” το AfD

Η απόρριψη της πρότερης αριστερής της ταυτότητας, διαδέχεται μια νέα λογική στο νέο κόμμα, κατά την οποία θα μπορέσει να “χτυπήσει” το ακροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) υιοθετώντας μέρος της ατζέντας του που το κάνει να μεγαλώνει τη δημοφιλία του, ιδιαίτερα σε σχέση με το μεταναστευτικό.

Αναλυτές αναφέρουν ότι το BSW, το οποίο στοχεύει να “αλλάξει το γερμανικό κομματικό σύστημα”, θα μπορούσε να κοστίσει ψήφους στους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και στους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες της αντιπολίτευσης (CDU/CSU), και να “προκαλέσει” την ακροδεξιά εθνικιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Η δημιουργία του BSW σηματοδοτεί επίσης το τέλος του Κόμματος της Αριστεράς που μένει αποδεκατισμένο, το οποίο η Βάγκενκνεχτ εκπροσώπησε στη πρώτη γραμμή όλα αυτά τα χρόνια.

Η πρώτη δοκιμασία για το κατά πόσο θα μπορέσει το BSW να σταθεί ως υπολογίσιμη δύναμη απέναντι στο AfD θα γίνει στις εκλογές των κρατιδίων αυτό το φθινόπωρο σε Βρανδεμβούργο, Σαξονία και Θουριγγία – κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας όπου το AfD έχει πολύ μεγάλη υποστήριξη.

Τα πρώτα πολιτικά δείγματα του BSW

Στη δίωρη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, H Βάγκενκνεχτ καταφέρθηκε εναντίον του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού SPD, Πρασίνων και FDP, κατηγορώντας τους ηγέτες του ότι διχάζουν το έθνος.

Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της στις δυναμικές διαμαρτυρίες των αγροτών που διαδραματίζονται σε όλη τη Γερμανία, λέγοντας: “Βλέπουν [οι αγρότες] μια κυβέρνηση που δεν έχει κανένα άλλο σχέδιο από το να πάρει τα χρήματα που έχουν ήδη γίνει πιο σφιχτά από τις τσέπες τους”.

 

Περιγράφοντας τις πολιτικές του κόμματος, η Βάγκενκνεχτ και οι συνεργάτες της δήλωσαν ότι το BSW θα επικεντρωθεί στην εγκαθίδρυση “κοινωνικής δικαιοσύνης” υποστηρίζοντας αριστερές οικονομικές πολιτικές και ασφάλεια στην εργασία, υψηλότερους μισθούς, γενναιόδωρες παροχές και ένα ανανεωμένο φορολογικό σύστημα – σε συνδυασμό με μια περιοριστική μεταναστευτική πολιτική.

Όπως δήλωσε, το “σημερινό σύστημα ασύλου της Γερμανίας έχει αποτύχει”, λέγοντας μάλιστα ότι οι συγκρούσεις δεν μπορούν να επιλυθούν με τη χορήγηση ασύλου. Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι του BSW λένε ότι πιστεύουν στην επίλυση των συγκρούσεων.

Για το λόγο αυτό, το κόμμα έχει ταχθεί κατά των πωλήσεων όπλων σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και έχει αντιταχθεί έντονα στον εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Επιπλέον, το κόμμα απορρίπτει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας κατά τη διάρκεια των σχεδόν δύο ετών από τότε που ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το BSW αντιτίθεται επίσης στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι “συμβάλλει στην παγκόσμια αστάθεια” δημιουργώντας “μια αίσθηση απειλής”, κάτι που αποτελεί βασικό επιχείρημα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πέρα από αυτά τα ζητήματα, η BSW αντιτίθεται επίσης στις περιβαλλοντικές πολιτικές του σημερινού συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής κατάργησης των οχημάτων εσωτερικής καύσης και της στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το πρώτο συνέδριο του κόμματος BSW έχει προγραμματιστεί για τις 27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του και βουλευτή Κρίστιαν Λέγε.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα