Γερμανία: Η Αναλένα Μπέρμποκ θέλει την απόσυρση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ από τη χώρα

Η Αναλένα Μπέρμποκ
Η Αναλένα Μπέρμποκ AP

Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει ξεκάθαρη στάση σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για τον πυρηνικό αφοπλισμό, σημείωσε η υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία.

Η Αναλένα Μπέρμποκ, η υποψήφια του κόμματος των Πρασίνων για την καγκελαρία της Γερμανίας στις εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη του μήνα, υποσχέθηκε ότι θα ασκήσει πίεση για να απομακρυνθούν τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ που είναι ανεπτυγμένα στη γερμανική επικράτεια εάν κερδίσει.

Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει ξεκάθαρη στάση σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για τον πυρηνικό αφοπλισμό, σημείωσε η υποψήφια. Ουάσινγκτον και Μόσχα ξανάρχισαν να διεξάγουν διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά οπλοστάσιά τους τον Ιούλιο.

ADVERTISING

«Ασφαλώς μέρος αυτού του αφοπλισμού πρέπει να είναι τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα εδώ στη Γερμανία και σ’ όλη την Ευρώπη», έκρινε η κυρία Μπέρμποκ χθες Δευτέρα, τοποθετούμενη κατά τη διάρκεια εκπομπής του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD στην οποία απάντησε σε διάφορα ερωτήματα.

«Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας» ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, που όμως «πρέπει να το αξιοποιήσουμε τώρα κι όχι να συνεχίσουμε μια εξωτερική πολιτική που αποφεύγει το θέμα, που χαρακτηρίζεται από την αμφιβολία», πρόσθεσε.

Αρκετές χώρες μέλη του NATO, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Τουρκίας, έχουν ανεπτυγμένα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στο έδαφός τους, στο πλαίσιο του δόγματος αποτροπής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Περίπου 20 αμερικανικά πυρηνικά όπλα εκτιμάται πως βρίσκονται ανεπτυγμένα σε αεροπορική βάση στην περιοχή Άιφελ, προς χρήση από τον αμερικανικό ή τον γερμανικό στρατό εάν διαταχθεί σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Οι Πράσινοι, το κόμμα Η Αριστερά και ηγετικά στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) τάσσονται υπέρ της απομάκρυνσης των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από τη γερμανική επικράτεια. Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), η κεντροδεξιά παράταξη της απερχόμενης καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, εναντιώνεται στην ιδέα.

«Αν θέλουμε να αλλάξει κάτι, τότε είναι σημαντικό κατά την άποψή μου όχι απλά να υποσχόμαστε πως θα γίνει αλλά κάποια στιγμή να προχωρήσουμε σε χειροπιαστά μέτρα», επέμεινε η κυρία Μπέρμποκ.

Αυτό σημαίνει πως απαιτούνται συνομιλίες του Βερολίνου με την Ουάσινγκτον για τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στη γερμανική επικράτεια, συμπλήρωσε. «Δεν μπορούμε απλά να τα πακετάρουμε και να τα στείλουμε πίσω», εξήγησε.

Οι βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία θα διεξαχθούν την 26η Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανικές εκλογές, Γερμανία, ΗΠΑ
SHARE:

24Media Network