Γερμανία: Τέρμα η κρατική χρηματοδότηση στα εξτρεμιστικά κόμματα

ARCHIVO - En esta imagen de archivo del 1 de mayo de 2016, un hombre con una bandera del Partido Nacional Democrático, o NPD, en un mitin en Schwerin, Alemania. (Jens Buettner/dpa via AP,file)
ARCHIVO - En esta imagen de archivo del 1 de mayo de 2016, un hombre con una bandera del Partido Nacional Democrático, o NPD, en un mitin en Schwerin, Alemania. (Jens Buettner/dpa via AP,file) AP

"Πράσινο φως" από την Μπούντεσταγκ, με στόχο το ακροδεξιό κόμμα NPD. "Οι εχθροί της δημοκρατίας δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται από το κράτος", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης

Υπέρ της διακοπής της κρατικής χρηματοδότησης στα εξτρεμιστικά κόμματα, ψήφισαν την Πέμπτη οι Γερμανοί βουλευτές.

Το μέτρο αυτό στοχεύει ουσιαστικά στο ακροδεξιό NPD ενώ είχαν προηγηθεί δύο αποτυχημένες προσπάθειες του κοινοβουλίου να απαγορεύσει την επιχορήγηση.

Σύμφωνα με την γερμανική νομοθεσία, κάθε πολιτικό κόμμα λαμβάνει χρηματοδότηση από το κράτος. Το ύψος του ποσού εξαρτάται από τον αριθμό των βουλευτών που έχει κάθε κόμμα τόσα στο εθνικά όσο και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καθώς και από τις απαιτήσεις του.

Το NPD το 2015 πήρε 1,3 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία ενώ το 2014 είχε λάβει 1,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η Μπούντεσταγκ (Κάτω Βουλή), με ψήφους 502 υπέρ-57 κατά, έβαλε τέλος στη χρηματοδότηση "στα κόμματα που είναι εχθρικά προς το σύνταγμα".

"Η χρηματοδότηση του NPD είναι μια άμεση επένδυση στην υποκίνηση της ακροδεξιάς", δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χέικο Μάας, τονίζοντας ότι "οι εχθροί της δημοκρατίας δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται από το κράτος".

Την κίνηση αυτή χαιρέτισε το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραίων στη Γερμανία, ανακοινώνοντας: "Είναι απαράδεκτο τα κόμματα να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα των φορολογούμενων για να διαδώσουν την προπαγάνδα τους που είναι εχθρική προς τη δημοκρατία...ή στην περίπτωση του NPD, που σχετίζεται με τους ναζί".

Η απόφαση για την αλλαγή στη νομοθεσία προέκυψε όταν η Μπούντεσρατ (Άνω Βουλή) έχασε δικαστική υπόθεση με την οποία επιδίωκε να απαγορεύσει το NPD. Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας απέρριψε την σχετική αίτηση τον Ιανουάριο, κρίνοντας ότι το ξενοφοβικό κόμμα ήταν "μικρό" για να αποτελέσει πραγματική απειλή για την δημοκρατία. Να σημειωθεί ότι το μεταπολεμικό σύνταγμα της Γερμανίας έθετε μεγάλα εμπόδια για την απαγόρευση ενός κόμματος.

Μόνο δύο πολιτικά κόμματα έχουν τεθεί εκτός νόμου από το 1945. Το SRP, ένα ναζιστικό κόμμα το 1952 και το Κομμουνιστικό κόμμα της Δυτικής Γερμανίας το 1956.

Το NPD ιδρύθηκε το 1964 ως διάδοχος του νεοφασιστικού Γερμανικού Αυτοκρατορικού κόμματος, ζητώντας "την επιβίωση και την ύπαρξη του γερμανικού λαού στον προγονικό κεντρικό ευρωπαϊκό χώρο διαβίωσης" ή όπως λέει το σύνθημά του "Η Γερμανία για τους Γερμανούς".

Στην "άνθησή" του, το NPD κατείχε θέσεις στα εθνική κοινοβούλια. Τώρα έχει 6.000 μέλη και έναν μόνο εκπρόσωπο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

(Πηγή: France24, φωτό: Jens Buettner/dpa via AP,file)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία
SHARE:

24Media Network