Για πρώτη φορά στην ιστορία έχουμε εικόνα για το πώς “γεννιέται” ένας πλανήτης

Για πρώτη φορά στην ιστορία έχουμε εικόνα για το πώς “γεννιέται” ένας πλανήτης
H εικόνα που πρόσφερε η NASA από τον 'νεογέννητο' πλανήτη. NASA

Το ηλιακό μας σύστημα υπάρχει εδώ και 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες ωστόσο, δεν είχαν real time εικόνα για το πώς δημιουργούνται οι πλανήτες. Απέκτησαν, χάριν ενός τεράστιου τηλεσκοπίου της Ευρώπης.

Tο ηλιακό μας σύστημα ‘γεννήθηκε’ πριν 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια. Κατά τη δημιουργία του, υπήρχαν εκατοντάδες πλανήτες. Κάποιοι συγκρούονταν μεταξύ τους, ενώ άλλοι ‘έπεσαν’ πάνω στον Ήλιο. Μέχρι το 2020 οι επιστήμονες δεν είχαν δει πλανήτη να διαμορφώνεται, σε πραγματικό χρόνο.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, αστρονόμοι χρησιμοποίησαν ένα τεράστιο τηλεσκόπιο (στο παρατηρητήριο που υπάρχει στην Ευρώπη -νότια) και με αυτό είδαν έναν πλανήτη ‘μωρό’ να ‘γεννιέται’.

Βρίσκεται στα 520 χρόνια έτη φωτός (είναι μονάδα μέτρησης απόστασης και όχι χρόνου -ένα έτος ισοδυναμεί με 9.4607 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα) μακριά από τον Ήλιο, γύρω από ένα ‘νεαρό’ αστέρι που είναι γνωστό ως AB Aurigae. Το τηλεσκόπιο ‘είδε’ ένα σύννεφο αερίου και σκόνης γύρω από αυτό το αστέρι και στο κέντρο ένα σπιράλ δίσκο από σκόνη και αέρια που ενώνονταν, όπως έδιναν ζωή σε έναν νέο πλανήτη.

Aυτήν την εβδομάδα, αστρονόμοι ανακοίνωσαν την απεικόνιση ενός υπερ-Δία, κατά τη διαδικασία του σχηματισμού -μακριά από το αστέρι γύρω από το οποίο φαίνεται να περιστρέφεται. Κάτι που υποδηλώνει ότι ο πλανήτης σχηματίζεται μέσω της διαδικασίας που συνήθως ‘δίνει’ τα αστέρια -και όχι μέσω αυτής που παράγει ‘γίγαντες αερίου‘, όπως ο Δίας και ο Κρόνος.

Όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε “το αστέρι AB Aurigae είναι ενσωματωμένο σε ένα σύννεφο αερίου που εξακολουθεί να πέφτει στο αστέρι. Πιο έξω υπάρχει ένα σύννεφο σκόνης. Αυτό το σύννεφο πιστεύεται ότι είναι καλός υποψήφιος για σχηματισμό πλανητών, για λόγους όπως α) η σκόνη έχει καθαριστεί από την περιοχή πιο κοντά στο αστέρι και β) το αέριο στον εσωτερικό δίσκο έχει διαμορφωθεί σε σπειροειδείς βραχίονες από βαρυτικές επιρροές”. Τονίζεται ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι ‘γίγαντες αερίου’ μπορούν να σχηματιστούν μακριά από τα αστέρια τους, χωρίς να έχουν βραχώδες ενδιάμεσο στάδιο.

“Στο τέλος της ημέρας, η βαρύτητα είναι το μόνο που μετράει”

Ο εκ των συγγραφέων της μελέτης, Alan Boss διευκρίνισε πως “αυτή η νέα ανακάλυψη είναι ισχυρή απόδειξη ότι ορισμένοι αέριοι γιγάντιοι πλανήτες μπορούν να σχηματιστούν από τον μηχανισμό αστάθειας του δίσκου. Στο τέλος, η βαρύτητα είναι το μόνο που μετράει, καθώς τα υπολείμματα της διαδικασίας σχηματισμού άστρων θα καταλήξουν να έλκονται μεταξύ τους -από τη βαρύτητα- για να σχηματίσουν πλανήτες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο”.

Ας αφήσουμε τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους και ας απολαύσουμε το θέαμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα