Γιατί ο Ολάντ φοβάται τόσο τον Ζαν Λουκ Μελανσόν;

Γιατί ο Ολάντ φοβάται τόσο τον Ζαν Λουκ Μελανσόν;
French President Francois Hollande speaks during the inauguration of the exhibition "Islam's treasures in Africa. From Timbuktu to Zanzibar" at the Arab World Institute (IMA) in Paris Thursday, April 13, 2017. (Geoffroy van der Hasselt, Pool via AP) AP

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας επιστρατεύει τη θεωρία των δύο άκρων λίγες μέρες πριν τις εκλογές και αυξάνει τις παρεμβάσεις του στο φώτο φινις πριν τον α' γύρο των εκλογών, καθώς τρέμει ένα δίπολο Μελανσόν - Λεπέν στη δεύτερη Κυριακή

Τη θεωρία των δύο άκρων επιστρατεύει το προεδρικό επιτελεία στη Γαλλία, λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στη χώρα. Μια αναμέτρηση που αναμένεται να αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό δεκαετιών στη Γαλλία. Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις δείχνουν μια θεαματική άνοδο των ποσοστών του υποψηφίου της αριστεράς Ζαν Λουκ Μελανσόν, τον οποίο οι δημοσκόποι βλέπουν ακόμη και στο β’ γύρο απέναντι στην εκπρόσωπο των εθνικιστών και ακροδεξιών Μαρίν Λεπέν. Ο Φρανσουά Ολάντ που όλο αυτό το διάστημα είχε τηρήσει σιγή ιχθύος, σε σημείου ώστε να μην υποστηρίξει καν τον υποψήφιο του ίδιου του, του κόμματος αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου να αποτρέψει το σενάριο Μελανσόν – Λεπέν στο δεύτερο γύρο.

Δεν εκπροσωπεί την αριστερά που εγώ θεωρώ πως του επιτρέπει να κυβερνήσει

Όπως διαβάζουμε στη Le Figaro, οι δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου έχουν πολλαπλασιαστεί και φυσικά οι βολές του ενάντια στον εκπρόσωπο της αριστεράς πληθαίνουν. Ο Ολάντ κατηγορεί τον Μελανσόν για υπεραπλούστευση σύνθετων πολιτικών ζητημάτων και εσφαλμένες πολιτικές εκτιμήσεις για το μέλλον της χώρας. “Δεν εκπροσωπεί την αριστερά που εγώ θεωρώ πως του επιτρέπει να κυβερνήσει. Δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε πως δεν υπάρχουν ευθύνες στο μακελείο των χημικών επιθέσεων στη Συρία. Δεν μπορούν να υποστηρίζουμε πως ο Πούτιν μπορεί να κάνει ότι θέλει. Δεν μπορούμε να βγούμε από το ΝΑΤΟ χωρίς αυτό να έχει συνέπειες, δεν μπορούμε να θέσουμε υπό αμφισβήτηση το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και σε κάθε περίπτωση όχι στο όνομα του Φρανσουά Μιτεράν” ανέφερε σε δήλωσή του στη γαλλική τηλεόραση.

Η θεωρία των δύο άκρων με μια υποσημείωση

Το περιβάλλον του προέδρου αναφέρει πως θα κάνει ό, τι περνά από το χέρι του προκειμένου να αποτρέψει ένα σενάριο πρόκρισης στο β’ γύρο του Μελανσόν, απέναντι στην Μαρίν Λεπέν. Ωστόσο, ο ίδιος ο σοσιαλιστής ηγέτης ξεκαθαρίζει πως δεν βάζει στο “ίδιο σακί” τους δύο υποψηφίους. “Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Ο πατέρας της Λεπέν είναι εκείνος στον οποίο εναντιώθηκα χωρίς δεύτερη σκέψη όταν είχε περάσει στο β’ γύρο (το 2002 ο πατέρας της Λεπέν ήταν αντίπαλος του Ζακ Σιράκ στο β’ γύρο των εκλογών) και το είχα κάνει γιατί όπως είχα πει ήταν ένας υποψήφιος που έθετε σε κίνδυνο τις δημοκρατικές αξίες. Αυτό δεν άλλαξε σήμερα, σε ό, τι αφορά σε αυτή την οικογένεια και θα συνεχίσω να το κάνω και να το λέω” υπογράμμισε.

Το φλερτ με τον Μακρόν

Την ίδια ώρα, παρά το υπόγειο φλερτ με τον ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν, ο Φρανσουά Ολάντ δηλώνει πως δεν θα πάρει θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου, παρά μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών την προσεχή Κυριακή. Από την άλλη, μπορεί να παίρνει θέση εναντίον κάποιων από τους διεκδικητές του προεδρικού θώκου. Εκείνο που πρέπει να αναρωτηθεί ο κ. Ολάντ και το επιτελείο του, είναι μήπως με αυτές του τις παρεμβάσεις προκαλέσει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Γαλλίας με την χαμηλότερη αποδοχή στη γαλλική κοινή γνώμη, που δείχνει να μην χαίρει της εκτίμησης ούτε παρά μόλις 5% με 7% των ερωτηθέντων σε κάθε δημοσκόπηση. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που το εκλογικό σώμα αντιδρά ακόμη πιο έντονα όταν πολιτικά και άλλα δημόσια πρόσωπα επιλέγουν να το καθοδηγήσουν.

Geoffroy van der Hasselt, Pool via AP

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα