Η αλήθεια για τη νοσοκόμα που λιποθύμησε μετά το εμβόλιο

Η αλήθεια για τη νοσοκόμα που λιποθύμησε μετά το εμβόλιο

Μια νοσοκόμα σε νοσοκομείο στην Chattanooga του Τενεσί λιποθύμησε λίγο αφότου έκανε το εμβόλιο της Pfizer. Η αλήθεια όμως δεν σχετίζεται με την ουσία του σκευάσματος καθεαυτού.

Viral έγινε τις τελευταίες ώρες ένα βίντεο που απεικονίζει μια νοσοκόμα να χάνει τις αισθήσεις της μετά από εμβόλιο για τον COVID-19 στις ΗΠΑ. Πολλοί χρήστες των social media, έγραψαν δε πως το περιστατικό αποτελεί “απόδειξη” πως το εμβόλιο προκαλεί επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως τα πλάνα αυτά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αποδεικτικό στοιχείο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια… υγειονομική γενοκτονία λόγω των εμβολιασμών, μιας και στην πραγματικότητα η έναρξή τους θα σημάνει και την αρχή του τέλους της ίδιας της πανδημίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Η υγειονομικός Tiffany Dover που εργάζεται στο Memorial Hospital στη Chattanooga στο Tennessee των ΗΠΑ, πράγματι λιποθύμησε μόλις έλαβε τη δόση του εμβολίου της Pfizer-BioNTech με τα πλάνα να καταγράφονται από το Δίκτυο ενημέρωσης WTVC-TV NewsChannel 9 και από το WRCBtv 3.

Μετά την ένεση η ίδια δήλωσε στο WTVC-TV NewsChannel 9: “Αισθάνθηκα κάπως αποπροσανατολισμένη, αλλά τώρα νιώθω καλά, και ο πόνος στο χέρι δεν υπάρχει”. Η ίδια, όπως αναφέρει το “fact check” του πρακτορείου Reuters, πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζει μια ιατρική κατάσταση κατά την οποία λιποθυμάει όταν αισθάνεται πόνο, σαν αντανακλαστική αντίδραση του οργανισμού.

Η νεαρή εξήγησε πως αν νιώσει τον παραμικρό πόνο, όπως από τσίμπημα ή ακόμα και χτύπημα στο μικρό της δάχτυλο, μπορεί να λιποθυμήσει. “Είναι συνηθισμένο για μένα”, είπε στα Μέσα Ενημέρωσης, στιγμές μετά το περιστατικό που έγινε viral για λάθος λόγους.

Οι δε γιατροί του CHI Memorial πρόσθεσαν πως το περιστατικό δεν είχε ουδεμία σχέση με το εμβόλιο της Pfizer. Σύμφωνα άλλωστε με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention – CDC ) των ΗΠΑ, η στιγμιαία απώλεια των αισθήσεων μετά από ένεση ή εμβόλιο, οφείλεται στην αίσθηση του πόνου ή στο έντονο στρες.

Στις 11 Δεκεμβρίου, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε την πρώτη άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει στο εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19 να διανεμηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη υπερτερούν των γνωστών και πιθανών κινδύνων οι οποίοι κρίνονται αμελητέοι. Οι δοκιμές έγιναν με επιτυχία σε περισσότερους από 43.000 συμμετέχοντες χωρίς να υπάρξουν -άμεσα σχετιζόμενες με το σκεύασμα- επιπτώσεις. Σημειώνεται ότι το εμβόλιο χορηγήθηκε σε δύο δόσεις, ενώ οι εθελοντές δεν γνωρίζουν αν έλαβαν το κανονικό εμβόλιο ή όχι.

Σύμφωνα με τη FDA, οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου Pfizer-BioNTech COVID-19, είναι στιγμιαίος πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλος, μυϊκός πόνος, ρίγη, πόνος στις αρθρώσεις και σπανιότερα, πυρετός, επιπτώσεις που είναι πιθανό να συνοδεύσουν όλα τα γνωστά εμβόλια.

Στο σύνολο των συμμετεχόντων στις μελέτες (συνολικά 43.448), τα ποσοστά των ατόμων που ανέφεραν τουλάχιστον μία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια ήταν 0,6% στην ομάδα του εμβολίου BNT162b2 και 0,5% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Όπως, τέλος, εξηγεί ο Sam Fazeli, συνεργάτης του Bloomberg Opinion:

Τα εμβόλια τα οποία κατασκευάστηκαν από τις Pfizer-BioNTech και τη Moderna χρησιμοποιούν νέα τεχνολογία που αξιοποιεί το messenger RNA. Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς εμβολιασμούς, οι οποίοι συνήθως εγχέουν ένα εξασθενημένο στέλεχος ενός ιού για να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση, το “mRNA” δημιουργεί την απόκριση δίνοντας εντολή στα κύτταρα του σώματος να αναπτύξουν πρωτεΐνες του ιού.

Όταν το mRNA το οποίο φέρει τις “οδηγίες” για την παραγωγή της πρωτεΐνης του ιού μπαίνει μέσα σε ένα ανθρώπινο κύτταρο, ενώνεται με χιλιάδες άλλα μόρια RNA εκεί. Μόλις το κύτταρο δημιουργήσει την πρωτεΐνη του ιού, το σώμα την αναγνωρίζει ως ξένο στοιχείο, σαν να είχαμε εισαγάγει απευθείας την πρωτεΐνη (κάτι που κάνουν τα περισσότερα εμβόλια). Η ανοσολογική αντίδραση εστιάζεται στην πρωτεΐνη και όχι στο ανθρώπινο κύτταρο που την παράγει.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα