Η Amazon κατηγορείται για κατασκοπεία των εργαζομένων της

The Amazon logo is seen in Amazon, in Douai, northern France, Thursday April 16, 2020. Amazon has decided to suspend "temporarily" all activity in France, one day after a French court found it wasn't doing enough to protect its workers amid the virus crisis in the country. The online giant, which has six warehouses in France, said in a statement Wednesday that "this week, we are requesting employees of our distribution centers to stay at home. On the longer term, we will evaluate the impact of that (justice) decision for them and our French logistic network." (AP Photo/Michel Spingler)
Η εταιρεία Amazon (AP Photo/Michel Spingler) AP

Αγγελία για εργασία "πρόδωσε" ότι η Πολυεθνική ήθελε να παρακολουθεί τους εργαζομένους της για αποτροπή συνδικαλιστικής δράσης. Η Amazon απέσυρε την αγγελία και διαψεύδει τις καταγγελίες.

Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα έχουν σοβαρές υποψίες ότι η Amazon προσπαθεί να κατασκοπεύει τους εργαζόμενους.

Όλα ξεκίνησαν με μια αγγελία εργασίας που καλούσε δύο αναλυτές πληροφοριών για να παρακολουθήσουν διάφορες αντιληπτές απειλές για την Amazon, συμπεριλαμβανομένης της οργανωμένης εργασίας.

Η συνδικαλιστική ένωση έστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας.

"Δεν μπορούν να κατασκοπεύουν εργαζομένους και άλλα μέρη της κοινωνίας μας. Θέλουμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να εξετάσουν πραγματικά την Amazon, και να δουν τι κάνουν στην πραγματικότητα και πώς μπορούμε να το σταματήσουμε. Στην Ευρώπη έχουμε το GDPR, έχουμε δικαιώματα προστασίας δεδομένων και απορρήτου και πρέπει να τηρηθούν και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διερευνήσουμε", δήλωσε στο euronews o περιφερειακός γραμματέας της Συνδικαλιστικής Ένωσης Uni Europa, όλιβερ Ρούτιγκ.

Δύο παράγραφοι της αγγελίας "πρόδωσαν" την εταιρεία

Πρώτον, αναζητούσε έναν αναλυτή που να μιλάει άπταιστα γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών και των ισπανικών, υποδηλώνοντας ότι υπήρχε στόχος παρακολούθησης των Ευρωπαίων εργαζομένων.

Δεύτερον, αναφέρεται συγκεντρωτικά στις πολιτικές πρωτοβουλίες, την τρομοκρατία και την οργανωμένη εργασία ως μελλοντικούς κινδύνους που πρέπει να παρακολουθούνται.

Μια ομάδα 37 ευρωβουλευτών έγραψε στον επικεφαλής της Amazon Τζεφ Μπέζος απαιτώντας πληροφορίες.

""Το άλλο πράγμα που είναι πολύ εκπληκτικό είναι η αναφορά στην ίδια πρόταση, των πολιτικών ηγετών, των εργαζομένων και των συνδικαλιστών. Όλα αυτά τίθενται στην ίδια πρόταση σαν να είναι όλα το ίδιο πράγμα", δήλωσε στο euronews η Γαλλίδα ευρωβουλευτής της Αριστεράς Λεϊλά Σαϊμπι.

Η Amazon διέγραψε την αγγελία

Σε απάντηση σε αίτημα του Euronews, υποστηρίζει ότι "δεν ήταν ακριβής περιγραφή του ρόλου για τη θέση εργασίας- έγινε λάθος και έκτοτε διορθώθηκε".

Η εταιρεία λέει επίσης ότι δεν κατασκοπεύουν και προσπαθούν μόνο να κατανοήσουν το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν.

Πέρα από αυτήν τη διαμάχη, τα συνδικάτα και οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην Amazon.

Τα συνδικάτα καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει όλα αυτά υπόψη κατά την εκπόνηση του νέου κανονισμού για το ηλεκτρονικό εμπόριο, τον λεγόμενο νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες που θα παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Amazon, Ευρωπαϊκή Ένωση
SHARE:

24Media Network