Η δήλωση Λουκασένκο για τη Βάγκνερ, που τρόμαξε την Εσθονία

Η δήλωση Λουκασένκο για τη Βάγκνερ, που τρόμαξε την Εσθονία
Wagner AP

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας εξέφρασε την ανησυχία της χώρας για την τοποθέτηση του Λουκασένκο, ότι θέλει να επωφεληθεί από την εμπειρία των στρατιωτών της Βάγκνερ.

Σε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Les Échos, ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Μάργκους Τσάχκνα, ανέφερε το αίτημα της χώρας του για επιπλέον κυρώσεις κατα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, μέσα στις οποίες είναι και η χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Συμπλήρωσε πως η Εσθονία ανησυχεί για τις δηλώσεις του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντρ Λουκασένκο, ότι θέλει να επωφεληθεί από την εμπειρία των στρατιωτών της Βάγκνερ, αναφέροντας ότι “η Βάγκνερ είναι από μόνη της μια στρατιωτική δύναμη και αυτό αυξάνει την απειλή“.

Αναφορικά με την τοποθέτηση της Εσθονίας για “γρήγορη χρήση” ρωσικών παγωμένων περουσιακών στοιχείων, ο Μάργκους Τσάχκνα, δήλωσε πως είναι αναγκαία η εύρεση ενός νόμιμου τρόπου για τη χρησιμοποίησή τους, συμπληρώνοντας ότι η Εσθονία έχει αναπτύξει ένα νομικό πλαίσιο, που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για τους ευρωπαίους εταίρους.

Πιστεύει πώς είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός διεθνούς οργανισμού για την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων, δηλώνοντας ότι βρίσκεται ένας στη Χάγη, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ήταν δυνατό να φτιάξει δικό της μέσο.

Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία τώρα για να αντλήσουμε χρήματα και να τα δώσουμε στην Ουκρανία για να ξεκινήσει την ανοικοδόμηση, γνωρίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες διατηρούν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την περιουσία τους“, σημειώνει, λέγοντας ότι “αυτό θα συζητηθεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών αυτή την εβδομάδα. Πρέπει να πληρώσουν και οι Ρώσοι, όχι μόνο οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι“.

Σχετικά με το αίτημα για τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου, το οποίο θα μπορούσε να αναγνωρίσει το έγκλημα της επίθσης, τονίζει: “Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα νομικό πλαίσιο, που να αίρει οποιαδήποτε ασυλία ενός ηγέτη ο οποίος έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον μιας άλλης χώρας. Αυτό δεν ισχύει σήμερα. Μπορούμε να το κάνουμε υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά χρειαζόμαστε την πολιτική έγκριση πολλών χωρών. Είναι κάτι καινούριο, αλλά είναι η κατάλληλη στιγμή, καθώς η υπόθεση της Ουκρανίας είναι ξεκάθαρη“.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα