Η Κομισιόν ζητά έρευνα για παρατυπίες στο τουρκικό δημοψήφισμα

Η Κομισιόν ζητά έρευνα για παρατυπίες στο τουρκικό δημοψήφισμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί ανεξάρτητη έρευνα για να διευκρινιστεί εάν σημειώθηκαν παρατυπίες ή νοθεία στο τουρκικό δημοψήφισμα. Προσφυγή για ακύρωση του αποτελέσματος κατέθεσε στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε προσεκτικά το πόρισμα της έκθεσης των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και της Επιτροπής βουλευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με το τουρκικό δημοψήφισμα, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπός της, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Δεδομένης της μικρής διαφοράς στο αποτέλεσμα και των εκτεταμένων συνεπειών της συνταγματικής αναθεώρησης, καλούμε τις τουρκικές Αρχές να εξετάσουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα και να αναζητήσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη εθνική συναίνεση στη συνέχεια του δημοψηφίσματος» υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.

Σημείωσε επίσης την ανάγκη επίδειξης «αυτοσυγκράτησης» από τις Αρχές και ενθάρρυνε τη διεξαγωγή «ανεξάρτητων ερευνών» για τις «φερόμενες παρατυπίες». Σε ό,τι αφορά τις μέλλουσες σχέσεις, ο εκπρόσωπος της Κομισόν τόνισε πως το μήνυμα της Επιτροπής προς την Τουρκία είναι να έρθει «και πάλι πιο κοντά» στην Ευρώπη και όχι να απομακρυνθεί περαιτέρω.

Ερωτηθείς κατά πόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να επηρεάσει της διαπραγματεύσεις για την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, ο κ. Σχοινάς απάντησε πως η Ε.Ε. συνεχίζει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας και ότι «πρόοδος» έχει σημειωθεί σε πολλούς τους τομείς, όπως η χρηματοδότηση και η επανεγκατάσταση. Υπενθύμισε, όμως, πως παραμένουν επτά σημεία ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των θεωρήσεων και πως ο διάλογος και η συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές συνεχίζονται, προκειμένου να εκπληρωθούν και αυτά «το συντομότερο δυνατό».

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ξεκαθάρισε πως εάν η Τουρκία «περάσει από τα λόγια στις πράξεις, θα είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι δεν επιθυμεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Προσφυγή για ακύρωση του δημοψηφίσματος

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Τουρκία, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), δήλωσε ότι κατέθεσε την προσφυγή για ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

(Φωτογραφία: AP Photo/Burhan Ozbilici, με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δημοψήφισμα Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τι υποσχέθηκε ο Τραμπ στον Ερντογάν μετά τη νίκη του

Δημοψήφισμα στην Τουρκία: Η επόμενη μέρα

Ο 'θριαμβευτής' Ερντογάν καταδικάζει τους 'σταυροφόρους' της Δύσης

SHARE: