Η μεσαία τάξη στην Ισπανία δοκιμάζεται: Πόσοι δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα

Η μεσαία τάξη στην Ισπανία δοκιμάζεται: Πόσοι δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα
Φωτογραφία αρχείου AP

Ερευνα στην Ισπανία καταδεικνύει ότι παρά την ανάκαμψη, η μεσαία τάξη της χώρας εξακολουθεί να πληρώνει τα σπασμένα της κρίσης.

Παρά το γεγονός ότι η ισπανική οικονομία έχει σημειώσει ξεκάθαρη ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια (τουλάχιστον ως προς τα νούμερα) η μεσαία τάξη της χώρας εξακολουθεί να δυσκολεύεται και να κοπιάζει να αναπληρώσει τα χαμένα εισοδήματα της κρίσης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα η CaixaBank το 20,3 των μελών της μεσαίας τάξης της Ισπανίας δηλώνει ότι αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στο να βγάλει το μήνα, γεγονός που καταδεικνύει πρόβλημα.

Επίσης, το 28,6% παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο γεγονός μέσα στο μήνα μόνο με το μισθό του κάτι που σημαίνει ότι οι όποιες αποταμιεύσεις πλέον μειώνονται γρήγορα ακόμη και για ανάγκες που πριν την κρίση κάλυπταν οι μισθοί.

Το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης παραμένει εξαιρετικά υψηλό στους κόλπους της μεσαίας τάξης (79%) ωστόσο είναι σαφές ότι οι Ισπανοί ξοδεύουν πολύ περισσότερα για τη στέγη τους αφού η σχετική δαπάνη αυξήθηκε στο 32, 8% του εισοδήματος έναντι 24,4% που ήταν πριν οκτώ χρόνια.

Για να ανταπεξέλθουν σ’ αυτές τις αυξημένες στεγαστικές ανάγκες, οι Ισπανοί “έκοψαν” τόσο από την ένδυση όσο και από τη διατροφή.

Σε ότι αφορά, τέλος, τις απώλειες εισοδημάτων κατά τη διάρκεια της κρίσης, αυτές έφτασαν στο 8% για τα μέλη της μεσαίας τάξης. Από αυτές τις απώλειες έχει αναπληρωθεί ένα 2,5% τα τελευταία πέντε χρόνια κάτι που δείχνει ότι ο δρόμος της πλήρους αναπλήρωσης, αν αυτή ποτέ επιτευχθεί,είναι ακόμα μακρύς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα