Η Millicent κάνει ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα

Η Millicent κάνει ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα

Στην Κένυα δεν είναι αυτονόητο ότι τα κορίτσια γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και είναι σε θέση να τα διεκδικήσουν. Η Millicent συνεργάζεται με την Action Aid και παράγει σπουδαίο έργο, προσφέροντάς τους ακριβώς αυτή τη δυνατότητα.

Η Millicent John από την Κένυα κάνει ένα επάγγελμα επικίνδυνο. Ένα επάγγελμα που σε πολλές χώρες βάζει τη ζωή σου σε κίνδυνο και σε κάποιες άλλες είναι εντελώς απαγορευμένο. Η Millicent μαθαίνει στα κορίτσια ποια είναι τα δικαιώματά τους και πώς να τα διεκδικούν, κάνει, δηλαδή, ένα επάγγελμα σπουδαίο.

«Εργάζομαι για την ActionAid και τα τελευταία δύο χρόνια, δουλειά μου είναι να εξασφαλίζω ότι κάθε κορίτσι στην κοινότητα στην οποία υλοποιούμε προγράμματα γνωρίζει τα δικαιώματά του και είναι σε θέση να τα διεκδικήσει. Αυτός είναι ένας τρόπος για να μειώσεις τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών».

Φυσικά το να μιλήσεις για ισότητα σε ένα κορίτσι που από τη μέρα που έχει γεννηθεί πιστεύει ότι δεν έχει την ίδια αξία με τον συμμαθητή της που κάθεται στο μπροστινό θρανίο, δεν είναι εύκολη δουλειά. Απαιτεί να ενημερωθεί και να εκπαιδευθεί όχι μόνο το ίδιο το κορίτσι και η οικογένειά του, αλλά και ολόκληρη η κοινότητα στην οποία ζει. Απαιτεί να έχεις καταφέρει να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των ανθρώπων με τους οποίους μιλάς και να έχεις δημιουργήσει ένα υπόβαθρο που θα δεν θα φέρει μια πρόσκαιρη αλλαγή, αλλά θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ουσιαστικά απαιτεί να είσαι έτοιμη να ξεπεράσεις κοινωνικά στερεότυπα και πρακτικές δυσκολίες χωρίς όμως να τα αψηφήσεις.

Η Millicent για παράδειγμα, αξιοποίησε το γεγονός ότι είναι παντρεμένη για να της ανοίξουν κάποιες πόρτες στην κοινότητα. «Για μένα το ότι είμαι παντρεμένη έκανε πιο εύκολο το να πείσω κάποιους ανθρώπους σχετικά με τα δικαιώματά τους απλά και μόνο γιατί έκατσαν να με ακούσουν. Και κάθισαν να με ακούσουν γιατί στην κοινωνία μου πολλές γυναίκες θα εμπιστευτούν περισσότερο κάποια που έχει κάνει οικογένεια από κάποια που είναι ανύπαντρη».

Η Millicent στο γραφείο της Caroline Nkirote/ ActionAid

Πώς όμως ξέρεις ότι όσα συζητάς σε έναν κύκλο με κορίτσια και γυναίκες γύρω από τα δικαιώματά τους δεν μένουν απλά εκεί και η επόμενη μέρα είναι ίδια με πριν; Με το πριν να περιλαμβάνει, βία, κακοποίηση, καταπάτηση ελευθεριών και πολλά άλλα. «Η μεγαλύτερη ικανοποίηση που παίρνω από τη δουλειά μου είναι όταν διαπιστώνω η ίδια ότι ένα κορίτσι που κακοποιούταν μέσα στο σπίτι του δεν υφίσταται πλέον βία. Μια μεγάλη επιτυχία που μου έρχεται στο μυαλό είναι η διάσωση τεσσάρων κοριτσιών στην πόλη Voi, νότια της χώρας. Τα δύο από αυτά οι οικογένειές τους προσπάθησαν να τα παντρέψουν πριν ενηλικιωθούν και τα άλλα δύο ήταν θύματα αιμομιξίας.

Αυτό που εύχομαι να γίνει μέσα στο 2019, είναι να έχουμε δράση σε περισσότερες περιοχές. Να κάνουμε περισσότερες εκπαιδεύσεις και ενημερώσεις. Να μιλήσουμε για παράδειγμα στα κορίτσια για τον κίνδυνο που υπάρχει όταν κάποια μένει έγκυος πολύ μικρή. Κυρίως όμως να έχουμε περισσότερες ευκαιρίες να μιλήσουμε στους γονείς για το πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση για τα παιδιά τους και κυρίως για τα κορίτσια!»

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δράστη της ActionAid στην Κένυα εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα