Διαστημικό όχημα στη Σελήνη, 40 χρόνια μετά το πρόγραμμα Απόλλων

Διαστημικό όχημα στη Σελήνη, 40 χρόνια μετά το πρόγραμμα Απόλλων

Η NASA εκτόξευσε διαστημικό όχημα το οποίο θα μελετήσει την ατμόσφαιρα της Σελήνης. Οι στόχοι της αποστολής

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA ανακοίνωσε πως εκτόξευσε  ένα ειδικό όχημα που θα μελετήσει την ατμόσφαιρα της Σελήνης και θα διαπιστώσει εάν υπάρχει σε αυτήν αιωρούμενη σκόνη.

Ο πύραυλος Μινώταυρος V εκτοξεύθηκε από το διαστημικό κέντρο Γουόλοπς στη Βιρτζίνια, σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 06.27 ώρα Ελλάδος και αναμένεται να βρεθεί στην τροχιά της Σελήνης σε έναν μήνα.

Σαράντα χρόνια μετά την αναχώρηση των αστροναυτών της αποστολής του προγράμματος Απόλλων από την επιφάνεια της Σελήνης, το μη επανδρωμένο όχημα, στο μέγεθος μικρού αυτοκινήτου, που μεταφέρει ο Μινώταυρος, θα αποκολληθεί από αυτόν 20 λεπτά μετά την εκτόξευσή του.

Το όχημα, που ονομάζεται «Εξερευνητής Σεληνιακής Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος Κονιορτού» (LADEE) και ζυγίζει 383 κιλά,εκ των οποίων τα 135 είναι το καύσιμό του, θα συλλέξει λεπτομερή δεδομένα από τη δομή και τη χημική σύσταση της πυκνής ατμόσφαιρας της Σελήνης και θα διευκρινίσει εάν παραμένει αιωρούμενη σκόνη κοντά στην επιφάνεια του εδάφους της.

Οι κόκκοι αυτού της σκόνης αυτής ενδεχομένως να λύσουν το μυστήριο των παράξενων λάμψεων που είχαν παρατηρήσει οι αστροναύτες του προγράμματος Απόλλων (από το 1969 έως το 1972) στον σεληνιακό ορίζοντα λίγο πριν την ανατολή του ηλίου, ανακοίνωσε η NASA.

Η αποστολή αυτή, εξόν από τη μελέτη της σεληνιακής επιφάνειας, θα βοηθήσει και στην κατανόηση πολλών άλλων φαινομένων του ηλιακού μας συστήματος, όπως τους μεγάλους αστεροειδείς, τον πλανήτη Ερμή, ή τις άλλες σελήνες που περιστρέφονται στην τροχιά άλλων πλανητών, εκτιμούν οι υπεύθυνοι του προγράμματος αυτού, που δρομολογήθηκε το 2008 και κόστισε 280 εκατ. δολάρια.

(Πηγή:ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network