Η πείνα παγκοσμίως μπορεί να διπλασιαστεί εξαιτίας της πανδημίας

Η πείνα παγκοσμίως μπορεί να διπλασιαστεί εξαιτίας της πανδημίας
Παιδιά στη Σομαλία απλώνουν το χέρι τους για λίγο φαγητό Shutterstock

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για ραγδαία αύξηση των ανθρώπων σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια λόγω των οικονομικών συνεπειών της κρίσης κορονοϊού. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΟΗΕ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που υφίστανται οξεία επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να διπλασιαστεί φέτος φτάνοντας τα 265 εκατομμύρια , εξαιτίας της οικονομικής κρίσης του κορονοϊού, σύμφωνα με νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, μέσω του Παγκοσμίου Προγράμματος Σίτισης, η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Ο “χαμένος” τουρισμός, η πτώση των εμβασμάτων, οι ταξιδιωτικοί και λοιποί περιορισμοί που επεβλήθησαν εξαιτίας της πανδημίας είναι πιθανό να οδηγήσουν ακόμα 130 εκατομμύρια ανθρώπους στο όριο της πείνας, οι οποίοι θα προστεθούν στα 135 εκατομμύρια που ήδη ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

“Ο κορονοϊός είναι μια πιθανή καταστροφή για εκατομμύρια ανθρώπους που ήδη κρέμονταν από μια κλωστή”, ανέφερε ο Arif Husain, επικεφαλής οικονομολόγος και διευθυντής έρευνας, αξιολόγησης και παρακολούθησης του Παγκοσμίου Προγράμματος Σίτισης (World Food Programme).

“Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, διότι εάν δεν το κάνουμε ο αντίκτυπος θα είναι τραγικός. Το παγκόσμιο κόστος θα είναι πολύ υψηλό. Θα χαθούν ζωές και πολλές περισσότερες παιδικές ηλικίες”, ανέφερε στους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τον Independent.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης προβλέπει πως θα χρειαστεί να δοθούν συνολικά 10-12 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων στήριξης το 2020, αριθμός πολύ υψηλότερος σε σχέση με το περσινό ποσό των 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πολλοί από τους ανθρώπους που είναι αντιμέτωποι με συνθήκες ακραίας πείνας, βρίσκονται σε ζώνες πολέμου, όπως είναι η Συρία ή σε χώρες, οι οποίες πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, πράγμα που καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα