“Η Πολωνική κυβέρνηση έχει αίμα στα χέρια της” – Νεκρή 37χρονη που της αρνήθηκαν έκτρωση

“Η Πολωνική κυβέρνηση έχει αίμα στα χέρια της” – Νεκρή 37χρονη που της αρνήθηκαν έκτρωση
Διαδηλώσεις στις 26 Γενάρη στην Πολωνία για το δικαίωμα στην έκτρωση AP

Θλίψη και οργή για τον θάνατο 37χρονης στην Πολωνία που της αρνήθηκαν έκτρωση, επικαλούμενοι τον νόμο για τις αμβλώσεις. Η πολωνική κυβέρνηση έχει «αίμα στα χέρια της» λέει η οικογένειά της.

Αγανάκτηση προκαλεί ο δεύτερος θάνατος γυναίκας που της αρνήθηκαν το δικαίωμα στην έκτρωση στην Πολωνία, έναν περίπου χρόνο μετά το νόμο που εισήγαγε η Πολωνία για τις αμβλώσεις, που σχεδόν καταργεί την πρόσβαση σε αυτές. Έναν νόμο από τους πιο σκοταδιστικούς και περιοριστικούς για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ευρώπη, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των γυναικών.

Η οικογένεια της Αγκνιέζκα. Τ. που πέθανε την Τρίτη, κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση της Πολωνίας ότι έχει «αίμα στα χέρια της» καθώς οι γιατροί αρνήθηκαν να της κάνουν έκτρωση όταν η καρδιά του εμβρύου σταμάτησε να χτυπά.

Τα έμβρυα πέθαναν με μια εβδομάδα διαφορά

Η 37χρονη, σύμφωνα με τον Guardian, βρισκόταν στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της σε δίδυμα όταν εισήχθη στο νοσοκομείο στην Τσεστοχόβα στις 21 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με δήλωση που έδωσαν στη δημοσιότητα συγγενείς της, η 37χρονη ένιωθε πόνους όταν έφτασε στο νοσοκομείο, αλλά, όπως αναφέρουν είχε τις αισθήσεις της και ήταν σε καλή φυσική κατάσταση.

Το πρώτο έμβρυο πέθανε στη μήτρα στις 23 Δεκεμβρίου, αλλά οι γιατροί αρνήθηκαν να το βγάλουν, επικαλούμενοι την ισχύουσα νομοθεσία για τις αμβλώσεις και η οικογένεια της 37χρονης ισχυρίζεται ότι “η κατάστασή της επιδεινώθηκε γρήγορα”.

Το νοσοκομείο περίμενε μέχρι ο καρδιακός παλμός του δεύτερου εμβρύου να σταματήσει, κάτι που συνέβη μια εβδομάδα αργότερα, και στη συνέχεια περίμενε άλλες δύο ημέρες πριν διακόψει την εγκυμοσύνη στις 31 Δεκεμβρίου.

Η Αγκνιέζκα πέθανε στις 25 Ιανουαρίου μετά από εβδομάδες επιδείνωσης της υγείας της. Η οικογένειά της εικάζει ότι πέθανε από σηπτικό σοκ, αλλά το νοσοκομείο δεν αναφέρει την αιτία του θανάτου της στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη.

“Η κυβέρνηση έχει αίμα στα χέρια της”

«Αυτή είναι η απόδειξη ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει αίμα στα χέρια της», ανέφερε η οικογένεια της γυναίκας σε δήλωσή της στο Facebook. Η οικογένεια ανέβασε επίσης φωτογραφίες της 37χρονης που δείχνουν την δύσκολη κατάσταση στην οποία ήταν, λίγο πριν πεθάνει.

facebook

Μετά τη διακοπή της εγκυμοσύνης, ιερέας κλήθηκε από το προσωπικό του νοσοκομείου για να κάνει μια κηδεία για τα δίδυμα, σύμφωνα με την οικογένεια της Αγκνιέζκα.

Ο θάνατός της είναι ο δεύτερος μετά από αυτό της Ιζαμπέλα τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οποία πέθανε αφού της αρνήθηκαν ιατρική παρέμβαση όταν έσπασαν τα νερά της την 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της. Η οικογένειά της ισχυρίζεται ότι η 30χρονη αρνήθηκε να κάνει έκτρωση ή καισαρική τομή και ότι το νοσοκομείο επικαλέστηκε τους νόμους της χώρας για τις αμβλώσεις. Το «ιατρικό λάθος» διαπιστώηκε και από έρευνα που διεξήχθη στη συνέχεια, με το νοσοκομείο να πληρώνει απλά ένα πρόστιμο για τον θάνατο της κοπέλας.

Η οικογένεια της Αγκνιέζκα ισχυρίζεται ότι η επαφή με το νοσοκομείο ήταν πολύ κακή και ότι το νοσοκομείο αρνήθηκε να τους γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα των ιατρικών της εξετάσεων, επικαλούμενο κατευθυντήριες γραμμές περί εμπιστευτικότητας. Όπως αναφέρουν, οι γιατροί υπαινίχθηκαν πως η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασής της θα μπορούσε να έχει προκληθεί από τη «νόσο των τρελών αγελάδων» και της πρότειναν να τρώει ωμό κρέας. Το νοσοκομείο, ωστόσο, δεν αναφέρθηκε σε αυτόν τον ισχυρισμό στη δήλωσή του.

Σύμφωνα με τη δήλωση του νοσοκομείου, η 37χρονη βρέθηκε θετική στον κορονοϊό πριν από το θάνατό της, αν και ήταν αρνητική δύο φορές κατά την πρώτη εισαγωγή της. «Τονίζουμε ότι το προσωπικό του νοσοκομείου έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να σώσει τον ασθενή», αναφέρει στην ανακοίνωση.

Μέχρι στιγμής, δεν είναι ακόμα σαφές εάν έχει παραγγελθεί νεκροψία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα