Παρέμβαση Μακρόν κατά Τουρκίας: Κανείς δεν μπορεί να διακυβεύει την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της ΕΕ

Παρέμβαση Μακρόν κατά Τουρκίας: Κανείς δεν μπορεί να διακυβεύει την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της ΕΕ
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες 2022 Geert Vanden Wijngaert/AP Photo

Τη στήριξή του στην Ελλάδα εξέφρασε από τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αναφορικά με την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας.

“Κανείς δεν μπορεί να διακυβεύει την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της ΕΕ”, τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σχετικά με τις νέες τουρκικές προκλητικές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας.

Κατά την έξοδό του, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε μεταξύ άλλων πως “ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε με σθένος τις ανησυχίες της Ελλάδας – τις νόμιμες ανησυχίες της και καταδίκασε τις δηλώσεις που εξέφρασαν ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι, με τις οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της.

Θέλω να εκφράσω την στήριξη όλων των Ευρωπαίων και ειδικότερα της Γαλλίας. Κανένας δεν μπορεί να διακυβεύει την κυριαρχία κανενός κράτους-μέλους σήμερα. Αυτές οι δηλώσεις πρέπει να καταδικαστούν το συντομότερο, και αυτό ακριβώς κάνω εγώ εδώ μπροστά σας”.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε στην επιθετικότητα της Τουρκίας διαμηνύοντας στην Άγκυρα ότι λεονταρισμοί δε θα γίνουν ανεκτοί, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δε θα εμπλακεί σε ένα πινγκ πονγκ προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν θα κάνω ψυχανάλυση και εσωτερική ερμηνεία των πιθανών αδιεξόδων στα οποία έχει περιέλθει η ηγεσία της Τουρκίας“, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά στη νέα απόπειρα της Άγκυρας να θέσει ζήτημα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η Ελλάδα αποκρούει και τα πιο παράλογα επιχειρήματα με ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και πατώντας πάντα σε αρχές, αξίες και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι: “Αυτό κάναμε και με την επιστολή, που στείλαμε στον ΟΗΕ, όπου αποδομήσαμε με ψυχρό τρόπο, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις, τα -εντός εισαγωγικών- “επιχειρήματα” της Τουρκίας”. Και τόνισε: “Αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε αυτοί οι οποίοι θα καταφύγουμε στην όξυνση τις προσβολές και τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς”.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε μάλιστα, καθώς δέχθηκε βροχή ερωτήσεων για το θέμα της αμφισβήτησης από την Τουρκία της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, ότι: “Τα ‘επιχειρήματα’ εντός εισαγωγικών της Τουρκίας αποδομούνται με επαρκέστατο τρόπο μέσω της επιστολής, την οποία στείλαμε στον ΟΗΕ. Αυτή είναι μία συζήτηση, στην οποία δεν έχουμε κανένα απολύτως λόγο να εισέλθουμε”.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε επίσης ότι: “Εάν η Τουρκία ενοχλήθηκε από την επίσκεψη μου στις ΗΠΑ, απο την ομιλία μου στο Κογκρέσο, αυτό είναι δικό της ζήτημα. Αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους. Ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, έχει μία στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ και προφανώς έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να αξιοποιεί τις συμμαχίες της προς όφελος της υπεράσπισης των εθνικών της συμφερόντων”.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε τους Ευρωπαίους εταίρους για την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας. “Για ακόμη μία φορά είπα ότι τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί ούτε από την Ελλάδα ούτε από την ΕΕ“, υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα