Instagram: “Συγνώμη… λάθος” σε Παλαιστίνιους που τους χαρακτήρισε αυθαίρετα τρομοκράτες

Διαβάζεται σε 4'
Instagram
Instagram ISTOCK

Η Meta απολογείται σε Παλαιστίνιους χρήστες του Instagram καθώς προστέθηκε αυθαίρετα η ένδειξη “τρομοκράτης” στα προφίλ τους. Αποδίδουν την ενέργεια αυτή σε κακή μετάφραση, ενώ Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν λογοκρισία.

Να ζητήσει συγνώμη από μεγάλο αριθμό χρηστών του Instagram αναγκάστηκε η Meta, καθώς η λέξη “τρομοκράτης” προστέθηκε αυθαίρετα στα βιογραφικά προφίλ ορισμένων παλαιστινίων χρηστών της δημοφιλούς πλατφόρμας.

Το ζήτημα αυτό που έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία καθώς επίσης και οργή, αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το 404media και επηρέασε χρήστες με τη λέξη “Παλαιστίνιος” γραμμένη στα αγγλικά στο προφίλ τους, το emoji της παλαιστινιακής σημαίας και τη λέξη “alhamdulillah” γραμμένη στα αραβικά.

Σύμφωνα με την εκδοχή της εταιρείας, αυτό που συνέβη ήταν σφάλμα στην αυτόματη μετάφραση. Όταν η παραπάνω φράση μεταφράστηκε αυτόματα στα αγγλικά έγραφε: “Δόξα τω Θεώ, οι Παλαιστίνιοι τρομοκράτες αγωνίζονται για την ελευθερία τους” όπως αναφέρει ο Guardian.

Ο χρήστης του TikTok YtKingKhan προχώρησε σε μια δημοσίευση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σχετικά με το θέμα, σημειώνοντας ότι διαφορετικοί συνδυασμοί εξακολουθούν να μεταφράζονται ως “τρομοκράτης”.

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε εύλογα τις αντιδράσεις των χρηστών του Instagram, που είδαν είτε τους ίδιους είτε φίλους τους να χαρακτηρίζονται τρομοκράτες από την μία ημέρα στην άλλη, χωρίς να καταλαβαίνουν το γιατί.

“Παρακαλώ πείτε μου ότι αυτό είναι ένα αστείο γιατί δεν μπορώ να το καταλάβω έχω ξεμείνει από λόγια”, ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους χρήστες.

Στη συνέχεια το Instagram έλυσε το εν λόγω ζήτημα, κι έτσι πλέον η αυτόματη μετάφραση διαβάζει τη φράση ως “Δόξα τω Θεώ”. Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε στον Guardian Australia ότι το ζήτημα είχε διορθωθεί στις αρχές της εβδομάδας.

“Διορθώσαμε ένα πρόβλημα που προκάλεσε για λίγο ακατάλληλες μεταφράσεις στα αραβικά σε ορισμένα προϊόντα μας. Ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη που συνέβη αυτό”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ανησυχία στους Παλαιστίνιους για την αυθαιρεσία της πλατφόρμας

Ο Fahad Ali, γραμματέας της Electronic Frontiers Australia και Παλαιστίνιος με έδρα το Σίδνεϊ, δήλωσε ότι δεν υπήρξε αρκετή διαφάνεια από τη Meta σχετικά με το πώς επιτράπηκε να συμβεί αυτό.

“Υπάρχει πραγματική ανησυχία σχετικά με αυτές τις ψηφιακές προκαταλήψεις που παρεισφρέουν και πρέπει να γνωρίζουμε από πού πηγάζουν”, δήλωσε.

“Προέρχεται από το επίπεδο αυτοματοποίησης; Προκύπτει από κάποιο πρόβλημα σε ένα σύνολο εκπαίδευσης; Προέρχεται από τον ανθρώπινο παράγοντα αυτών των εργαλείων; Δεν υπάρχει σαφήνεια σε αυτό. Και αυτό είναι που πρέπει να επιδιώξουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτό είναι που ελπίζω ότι η Meta θα καταστήσει πιο σαφές” συνέχισε.

Η Meta κατηγορήθηκε για λογοκρισία αναρτήσεων υπέρ της Παλαιστίνης

Ένας πρώην υπάλληλος του Facebook με πρόσβαση στις συζητήσεις μεταξύ των σημερινών υπαλλήλων της Meta δήλωσε στον Guardian Australia ότι το θέμα “πραγματικά έσπρωξε πολλούς ανθρώπους στα άκρα” – εσωτερικά και εξωτερικά.
Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, η Meta έχει κατηγορηθεί για λογοκρισία αναρτήσεων υπέρ της Παλαιστίνης στις πλατφόρμες της, λέγοντας ότι η Meta απαγόρευε λογαριασμούς που έκαναν αναρτήσεις υπέρ της Παλαιστίνης ή υποβάθμιζε το περιεχόμενό τους, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανιστεί στις ροές των άλλων.

Σε μια ανάρτηση την Τετάρτη, η Meta δήλωσε ότι νέα μέτρα είχαν τεθεί σε εφαρμογή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς για να “αντιμετωπιστεί η έξαρση του επιβλαβούς και δυνητικά επιβλαβούς περιεχομένου που διαδίδεται στις πλατφόρμες μας” και ότι δεν υπάρχει καμία αλήθεια στην υπόνοια ότι η εταιρεία καταστέλλει τη φωνή οποιουδήποτε.

Η εταιρεία ανέφερε ότι υπήρξε ένα σφάλμα αυτή την εβδομάδα που σήμαινε ότι οι ρόλοι και οι αναρτήσεις που είχαν ξαναμοιραστεί δεν εμφανίζονταν στις ιστορίες των ανθρώπων στο Instagram, οδηγώντας σε σημαντικά μειωμένη εμβέλεια – και αυτό δεν περιοριζόταν σε αναρτήσεις σχετικά με το Ισραήλ και τη Γάζα.

Η Meta δήλωσε επίσης ότι υπήρξε παγκόσμια διακοπή της υπηρεσίας ζωντανών βίντεο στο Facebook για μικρό χρονικό διάστημα.

Ενώ το περιεχόμενο που εξυμνεί τη Χαμάς ή το βίαιο και γραφικό περιεχόμενο έχει απαγορευτεί, η εταιρεία δήλωσε ότι μπορεί να γίνουν λάθη στη λογοκρισία άλλου περιεχομένου και οι χρήστες θα πρέπει να προσφύγουν εναντίον αυτού.

Ο Ali δήλωσε ότι η Meta θα πρέπει να είναι πιο διαφανής όσον αφορά τις πολιτικές της.

“Δεν ξέρουμε πού τραβάει η Meta τα όρια και αν στην πραγματικότητα παραποιεί τον παλαιστινιακό λόγο. Αλλά σίγουρα αυτό που βλέπουμε ανεπίσημα είναι ότι πολλοί, πολλοί Παλαιστίνιοι αισθάνονται ότι οι λογαριασμοί τους έχουν στοχοποιηθεί ή κλείσει“, είπε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα