ΗΠΑ – Ίραν: Επιστρέφουν σε έμμεσες συνομιλίες για τα πυρηνικά

ΗΠΑ – Ίραν: Επιστρέφουν σε έμμεσες συνομιλίες για τα πυρηνικά
(Iranian Revolutionary Guard/Sepahnews via AP, File

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται ξανά σε μονοπάτι συννενόησης με το Ιράν ως προς την άρση κυρώσεων της προεδρίας Τραμπ και την εφαρμογή της συμφωνίας πυρηνικού αφοπλισμού της χώρας.

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να προσεγγίσουν ξανά την κυβέρνηση του Ιράν, ώστε οι δυο χώρες να συμφωνήσουν σε έναν συμβιβασμό ως προς το πρόγραμμα του πυρηνικού αφοπλισμού της χώρας της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια σειρά συναντήσεων με όλα τα μέρη της πυρηνικής συμφωνίας για το Ιράν και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα διεξαχθούν την ερχόμενη Τρίτη, 6 Απριλίου, στη Βιέννη.

Αν και χωρίς συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο, τις οποίες έχει αποκλείσει η Τεχεράνη, η παρουσία τόσο του Ιράν όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών στην αυστριακή πρωτεύουσα θα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειες να επανέλθουν τα δύο μέρη στη συμμόρφωση προς τη συμφωνία.“τη συντεταγμενη διακοπή όλων των κυρώσεων, που θα έχει ως επακόλουθό την παύση των αντίστοιχων μέτρων από το Ιράν”.

Ο σκοπός είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε δύο μήνες, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συντόνισε τη συμφωνία.

Οι συνομιλίες θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν καταλόγους διαπραγμάτευσης των κυρώσεων που θα μπορούσαν να άρουν οι ΗΠΑ και υποχρεώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα που θα πρέπει να τηρήσει το Ιράν, είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Αυτοί οι κατάλογοι “θα μπορούσαν να ενωθούν σε κάποιο σημείο. Στο τέλος, το προσεγγίζουμε αυτό με έναν παράλληλο τρόπο. Νομίζω πράγματι ότι μπορούμε να το κάνουμε σε λιγότερο από δύο μήνες”, είπε ο αξιωματούχος μετά τη βιντεοδιάσκεψη που είχαν σήμερα το Ιράν, η Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία –τα μέρη που υπέγραψαν τη συμφωνία του 2015– ώστε να δουν πώς μπορούν να προχωρήσουν.

“Σκοπός: να οριστικοποιηθούν γρήγορα μέτρα άρσης και πυρηνικά μέτρα για μια χορογραφημένη αφαίρεση όλων των κυρώσεων την οποία θα ακολουθήσει η παύση επανορθωτικών μέτρων από το Ιράν”, ανέφερε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο Twitter. “Καμία συνάντηση Ιράν-ΗΠΑ. Είναι αχρείαστη”, είπε.

Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε πως ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Ρομπ Μάλεϊ και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν θα βρίσκονται στη Βιέννη, αλλά επέμεινε πως δεν θα υπάρξουν άμεσες ή έμμεσες συναντήσεις ανάμεσα σε Ιρανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους.

“Αν δεν φθάσουμε εκεί μέσα σε δύο μήνες θα δούμε τι θα γίνει, αλλά θα είναι οπωσδήποτε κακά νέα”, είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Βάσει της συμφωνίας, οι κυρώσεις των ΗΠΑ και άλλες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης ήρθησαν με αντάλλαγμα περικοπές στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έτσι ώστε να είναι δυσκολότερο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα — μια φιλοδοξία την οποία η Τεχεράνη αρνείται ότι έχει.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως είναι καλό που επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες αλλά ο χρόνος είναι σημαντικός.

“Μια συμφωνία που θα τηρείται και πάλι από όλους θα είναι ένα ‘συν’ για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής και η καλύτερη βάση για συνομιλίες σε άλλα σημαντικά θέματα περιφερειακής σταθερότητας”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα