ΗΠΑ: Ο Τριντό θα είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης με τον οποίο θα συζητήσει ο Μπάιντεν

ΗΠΑ: Ο Τριντό θα είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης με τον οποίο θα συζητήσει ο Μπάιντεν
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau Frank Augstein / Associated Press

Με τον πρωθυπουργό του Καναδά θα έχει την πρώτη του επαφή με ξένο ηγέτη ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Θα μιλήσουν τηλεφωνικά για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Δημοκρατικός νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έχει αύριο Παρασκευή (22/01) τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, την πρώτη του επαφή με ξένο ηγέτη αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη (20/01) η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι.

Οι δύο ηγέτες «ασφαλώς θα συζητήσουν για τις πολύ σημαντικές σχέσεις» των ΗΠΑ και του Καναδά καθώς και «για την απόφαση σχετικά με τον πετρελαιαγωγό Keystone XL», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το έργο αυτό, που σχεδιαζόταν να μεταφέρει πετρέλαιο από τον Καναδά στις ΗΠΑ, υποστηριζόταν από την Οτάβα, αλλά επικρινόταν έντονα από οικολόγους αφότου άρχισε το 2018· ακυρώθηκε για πρώτη φορά από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας, προτού το ξαναβάλει στις ράγες ο διάδοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, για οικονομικούς λόγους.

Η ανάκληση της άδειας για την κατασκευή του αγωγού έγινε χθες με ένα από τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο νέος αμερικανός πρόεδρος. Ήταν προεκλογική δέσμευσή του, στο πλαίσιο του αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Ο Τζάστιν Τριντό εξέφρασε «απογοήτευση».

Ο Τζο Μπάιντεν παραμένει δεσμευμένος να μην παραχωρήσει νέες άδειες για την εκμίσθωση ομοσπονδιακών εδαφικών εκτάσεων προκειμένου να γίνουν έρευνες και να προχωρήσουν εκμεταλλεύσεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ερχόμενος σε πλήρη ρήξη με την πολιτική της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζο Μπάιντεν επιφυλάσσει τις πρώτες επαφές που θα έχει με ξένους ηγέτες για «τους εταίρους και τους συμμάχους» των ΗΠΑ, σύμφωνα με την κυρία Ψάκι.

«Θεωρεί ότι είναι σημαντικό να ανοικοδομηθούν οι σχέσεις αυτές και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι απειλές που αντιμετωπίζουμε στον κόσμο», όπως «η SolarWinds», συνέχισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, αναφερόμενη σε μια κυβερνοεπίθεση γιγαντιαίας κλίμακας που έπληξε τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεώρησαν υπεύθυνη τη Ρωσία.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η θητεία του οποίου σημαδεύτηκε από εντάσεις με παραδοσιακούς συμμάχους της Ουάσινγκτον, κατηγόρησε την Κίνα για την επίθεση σε υπολογιστές της αμερικανικής κυβέρνησης και ιδιωτικών εταιρειών.

Δεν προβλέπεται προς το παρόν καμία επαφή με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε η κυρία Ψάκι.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα