Ιράκ: Δύο νεκροί, 1.000 νοσηλεύονται από εμπρησμό σε εργοστάσιο από το ΙΚ

Ιράκ: Δύο νεκροί, 1.000 νοσηλεύονται από εμπρησμό σε εργοστάσιο από το ΙΚ

Οι τοξικές αναθυμιάσεις επηρεάζουν την "προβλεπόμενη εξέλιξη" των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μοσούλη, σύμφωνα με Ιρακινό στρατηγό. Δεύτερος δημοσιογράφος νεκρός

Τουλάχιστον δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους από τις τοξικές αναθυμιάσεις που προκάλεσε ο εμπρησμός σε εργοστάσιο παραγωγής θείου, κοντά στην πόλη της Μοσούλης, την Τετάρτη, από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε το Σάββατο στρατηγός του ιρακινού στρατού.

Το ΙΚ έβαλε φωτιά στο εργοστάσιο παραγωγής θείου και αυτό προκάλεσε τον θάνατο δύο πολιτών μεταξύ των αμάχων που ζουν στα γύρω χωριά, δήλωσε ο Ιρακινός στρατηγός Κουσάι Χαμίντ Κάντεμ.

Την ίδια ώρα νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν ότι σχεδόν 1.000 άνθρωποι νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα λόγω των τοξικών αερίων που διέρρευσαν από το εργοστάσιο παραγωγής θείου. Οι πρώτοι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα άρχισαν να φθάνουν στο νοσοκομείο το πρωί της Παρασκευής, διευκρινίζουν οι πηγές του νοσοκομείου στην Καγιάρα, μια πόλη νότια της Μοσούλης.

Οι αναθυμιάσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές το πρωί του Σαββάτου από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και τους δημοσιογράφους που βρίσκονται κοντά στην Καγιάρα, όπου υπάρχει μεγάλη στρατιωτική βάση στο πλαίσιο της επιχείρησης που διεξάγεται στη Μοσούλη. Η βάση βρίσκεται μερικές δεκάδες χιλιόμετρα νότια του σημείου του εμπρησμού.

Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή φόρεσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες για να προστατευτούν από τις αναθυμιάσεις, δήλωσε από τη Βαγδάτη Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος και διευκρίνισε ότι "κανείς δεν τραυματίστηκε".

Σύμφωνα με διάφορες ιατρικές πηγές και υπηρεσίες ασφαλείας, το ΙΚ έβαλε φωτιά την Τετάρτη στην πλευρά του εργοστασίου παραγωγής θείου η οποία βρίσκεται στην περιοχή Μισράκ, 50 χλμ νότια της Μοσούλης, στην κοιλάδα του Τίγρη.

Σύμφωνα με τον ιρακινό στρατηγό, οι τοξικές αναθυμιάσεις επηρεάζουν την "προβλεπόμενη εξέλιξη" των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μοσούλη.

Σκοτώθηκε Ιρακινός δημοσιογράφος

Ένας ιρακινός δημοσιογράφος σκοτώθηκε το Σάββατο την ώρα που κάλυπτε στρατιωτική επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας για την ανακατάληψη της πόλης της Μοσούλης, την οποία ελέγχουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε το τηλεοπτικό δίκτυο όπου εργαζόταν.

Ο νεαρός ρεπόρτερ Αλί Ραϊσάν σκοτώθηκε "ενώ κάλυπτε τη μάχη" κοντά στο χωριό αλ-Σούρα, νότια της Μοσούλης, διευκρίνισε το Al Sumaria TV σε μήνυμα που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του.

Είναι ο δεύτερος ιρακινός δημοσιογράφος που σκοτώνεται μέσα σε δύο ημέρες. Την Παρασκευή ένας εργαζόμενος του τηλεοπτικού δικτύου Ili επλήγη θανάσιμα από πυρά ελεύθερου σκοπευτή του ΙΚ στο Κιρκούκ, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις.

Το Σάββατο, έκτη ημέρα της μεγάλης επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, οι ομοσπονδιακές ιρακινές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους προωθήθηκαν εντός της κοιλάδας του Τίγρη, νοτίως της Μοσούλης.

Δεκάδες χιλιάδες μαχητές μετέχουν στην επιχείρηση αυτή, τη μεγαλύτερη που διεξάγεται στο Ιράκ τα τελευταία χρόνια και που αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

SHARE:

24Media Network