Ιράκ: Τουλάχιστον 31 νεκροί μετά από επίθεση αυτοκτονίας σε αγορά στη Σαντρ Σίτι

Ιράκ: Τουλάχιστον 31 νεκροί μετά από επίθεση αυτοκτονίας σε αγορά στη Σαντρ Σίτι
Στιγμιότυπο από το σημείο της επίθεσης Khalid Mohammed / ASSOCIATED PRESS

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 15 γυναίκες και παιδιά, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 50.

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας και δεκάδες τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στη λαϊκή αγορά σιιτικής ανατολικής συνοικίας της Βαγδάτης, την παραμονή της ‘Αιντ αλ-‘Αντχα, της Γιορτής της Θυσίας, που είναι η σημαντικότερη μουσουλμανική γιορτή.

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και ιατρικές, ανάμεσα στους νεκρούς είναι 15 γυναίκες και παιδιά και ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 50.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ κατήγγειλε “ένα φρικτό έγκλημα πρωτοφανούς ωμότητας”. “Στοχεύουν τους αμάχους μας στην Σαντρ Σίτι την παραμονής της ‘Αιντ. Δεν αποδέχονται ότι οι άνθρωποι χαίρονται, ακόμη και μια στιγμή”, καταδίκασε.

Για “νύχτα θλίψης της ‘Αιντ στο Ιράκ”, έκανε λόγο η αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στο Ιράκ. Ο μετριοπαθής σιίτης ηγέτης Αμάρ αλ-Χακίμ από την πλευρά του καταδίκασε την επίθεση και ζήτησε από τις αρχές να “αναλάβουν δράση για την προστασία της ζωής των πολιτών”.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση.

Σε ανάρτησή του στο κανάλι του στην πλατφόρμα Telegram, το ΙΚ ανέφερε ότι την επίθεση διέπραξε βομβιστής-καμικάζι, ο οποίος, κατ’ αυτό, ονομαζόταν Αμπού Χάμζα αλ Ιράκι.

Τον Απρίλιο, το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με ποσότητα εκρηκτικών σε αγορά της Σαντρ Σίτι στην οποία σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 20. Η σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση ανέλαβε επίσης την ευθύνη για την επίθεση στην αγορά της πλατείας Ταγιαράν στην κεντρική Βαγδάτη τον Ιανουάριο, όταν είχαν σκοτωθεί πάνω από τριάντα άνθρωποι. Αυτή η συγκεκριμένη ήταν η πιο πολυαίμακτη επίθεση καμικάζι σε διάστημα τριών ετών.

Οι βομβιστικές επιθέσεις στην ιρακινή επικράτεια ήταν τρομακτικά συχνές ως το 2017, όταν η ιρακινή κυβέρνηση ανήγγειλε τη «νίκη» της επί των τζιχαντιστών του ΙΚ, που είχαν καταλάβει το 2014 με κεραυνοβόλα προέλαση αχανή τμήματα της Συρίας και του – δυτικού και βόρειου κυρίως – Ιράκ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα