Ιράν: Έντονη ανησυχία στο Λονδίνο μετά τον φόνο του επιστήμονα

Ιράν: Έντονη ανησυχία στο Λονδίνο μετά τον φόνο του επιστήμονα
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ AP

Το Λονδίνο εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση στο Ιράν και περιμένει να έχει την πλήρη εικόνα για τον φόνο του επιστήμονα Φαχριζαντέχ.

Μεγαλώνει η ανησυχία μετά τον θάνατο του Φαχριζαντέχ, με αποτέλεσμα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ να εκφράζει τους φόβους του για την κατάσταση στο Ιράν και την ευρύτερη περιοχή μετά τον φόνο του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα.

«Ανησυχούμε για την κατάσταση στο Ιράν και την ευρύτερη περιοχή, θέλουμε να δούμε αποκλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε ο Ράαμπ στο Sky News μετά τον φόνο του ιρανού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ σε ενέδρα την Παρασκευή κοντά στην Τεχεράνη.

«Εξακολουθούμε να περιμένουμε να έχουμε την πλήρη εικόνα για να αντιδράσουμε σ’ αυτό που συνέβη στο Ιράν, αλλά θα έλεγα ότι επιμένουμε στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο είναι πολύ ξεκάθαρα κατά της στόχευσης αμάχων».

Το ιστορικό της τρομοκρατικής επίθεσης

Ο κορυφαίος Ιρανός πυρηνικός φυσικός και αρχιτέκτονας του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, Μοχσέν Φαχριζάντ, δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, την ώρα που η κυβέρνηση του αντιμετωπίζει το περιστατικό ως τρομοκρατική επίθεση.

Ο Μοχσέν Φαχριζάντ πυροβολήθηκε σε ενέδρα στην πόλη Absard, 70 χιλιόμετρα ανατολικά της Τεχεράνης. Τέσσερα άτομα άνοιξαν πυρ εναντίον του, ενώ σύμφωνα με μάρτυρες ακούστηκε και μια έκρηξη.

Ο επιστήμονας μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο όπου και υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο θάνατος του Φαχριζαντέχ μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράν και τους αντιπάλους του στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ενώ περιπλέκει οποιεσδήποτε προσπάθειες του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν να αναβιώσει την ύφεση που είχε επέλθει στις σχέσεις με το Ιράν επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Το Ιράν κατηγόρησε ευθέως το Ισραήλ από τις πρώτες στιγμές μετά την δολοφονία του Φαχριζαντέχ, ενώ με επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζει πως επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αμυνθεί.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα