Ιράν: Ναι σε συνομιλίες για τα πυρηνικά αλλά όχι υπό πιέση

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου AP

Το Ιράν δεν λέει όχι στις συνομιλίες για τη συμφωνία του 2015 αλλά δεν επιθυμεί να πιέζεται από τη Δύση γι' αυτό το σκοπό.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο για συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις για την πυρηνική συμφωνία του 2015, αλλά όχι υπό την «πίεση» της Δύσης, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη επιδιώκει διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην άρση των κυρώσεων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν καλέσει το Ιράν να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις έπειτα από διακοπή μετά τις ιρανικές προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο, ενώ το Παρίσι ζητεί άμεση επανέναρξη των συνομιλιών καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την επέκταση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

ADVERTISING

Τον περασμένο μήνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με πληροφορίες προερχόμενες από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι το Ιράν προχώρησε στην παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% και ότι αύξησε την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 60%.

Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν έχει στρατιωτικούς σκοπούς, ότι έχει γνωστοποιήσει στην IAEA τις δραστηριότητές του και ότι η απομάκρυνσή του από την συμφωνία του 2015 θα ανατραπεί αν οι ΗΠΑ επιστρέψουν στην συμφωνία και άρουν τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

«Οι Δυτικοί και οι Αμερικανοί επιδιώκουν συνομιλίες μέσω πίεσης...Τι είδους συνομιλίες είναι αυτές; Εχω ήδη ανακοινώσει ότι θα έχουμε συνομιλίες για την κυβερνητική μας ατζέντα, αλλά όχι υπό πίεσιν», δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος στην κρατική τηλεόραση.

«Οι συνομιλίες υπάρχουν στην ατζέντα...Επιδιώκουμε διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένο στόχο...ώστε να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στον ιρανικό λαό...ώστε να ευδοκιμήσει η ζωή του», είπε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιράν
SHARE:

24Media Network